konferenciq1606151Успешни практики споделиха 12 педагози по време на Регионалната конференция за учители по български език и литература „Образованието по български език и литература – състояние и перспективи“, която се проведе в Сливек на 12 и 13 юни. Организатор бе Регионалният инспекторат по образованието в Ловеч.

С три презентации участваха учителите от Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ – на Галя Иванова – за проектната работа в обучението по литература, на Мария Данаилова – за театъра в училището, на Радина Попова – за произведенията и авторите от периода след Втората световна война в часовете по литература в гимназиалната степен на средното образование.

Открити практики представиха педагози от СОУ „Георги Бенковски“ – Тетевен. Дочка Михайлова говори за проекта „Като две капки вода“ – открита практика върху изучаването на западноевропейска литература в Х клас, Ирена Филипова представи открита практика „Религиите – извор на добродетели“, а Наталия Цанева – проекта „Чети с мен“. С доклади се включиха и Виолета Тасева от ОУ „Неофит Рилски“ – Дерманци, Аня Тотева от СОУ „Бачо Киро“ – Летница, Антоанета Нечева от ПГСС „Сергей Румянцев“ – Луковит. Ангелина Иванова от СОУ „В. Левски“ – Троян, говори по темата „Математическата лингвистика и изграждането на езикови компетентности“, а Ива Лазарова от училището в село Градежница сподели опита си за това как изученото в часовете по български език и литература намира приложение в извънкласната работа.

Цветана Качерилска, която е автор на много поетични книги и педагог в ОУ „Христо Ботев“ -Врабево, разказа за възможностите пред учителя да ангажира с творчество децата. Нейни възпитаници многократно са носители на литературни награди от конкурси.

„По време на регионалната конференция бяха представени иновативни форми за работа, разработени въз основа на конструктивисткия подход в образованието – учене във и чрез опита, каза Соня Недкова, старши експерт по български език и литература в РИО – Ловеч. По думите й, реализацията на този модел помага на преподавателите да съотнасят образователното съдържание по учебния предмет към реални житейски ситуации и мотивира учениците да правят връзки между знанията и тяхното приложение в практиката.

„Учителите се стремят да предложат такива модели за работа в часовете по български език и литература, които да формират у младите хора естетическо отношение към българската литература, нагласи за възприемане и осмисляне нейната самобитност , изграждане на художествен усет и вкус към книгите“, каза още Соня Недкова.