ns304131Вчера, Областният управител Ваня Събчева беше на работна среща в Министерски съвет. Министър-председателят  и министър на външните работи Марин Райков се срещна с всички областни управители в страната. Основна цел на срещата беше установяването на ефективната координация в съвместната работа на служебното правителство и областните администрации около организирането и провеждането на предсрочните парламентарни избори в контекста на специфичната ситуация. Акценти в срещата бяха още институционалната стабилност, нуждата от прозрачно управление и взаимодействие с гражданското общество.

„Тъй като нашата цел е действително да възстановим и да изградим доверие сред обществеността в нашия потенциал да бъдем прозрачни и безпристрастни, ви моля всеки един от вас да вземе решение за себе си. Тези от вас, които имат партийни функции, а също така и тези, които изпълняват кoординаторски функции за съответна политическа сила в рамките на изборите, да предприемат необходимите мерки и от началото на кампанията или да излязат в отпуск, или да преосмислят своите ангажименти към съответната политическа сила. Това е в съответствие с желанието ми ние да отправим ясно послание към българската общественост, че вие ще бъдете безпристрастни“, призова г-н Райков.

По време на срещата премиерът запозна областните управители с основните приоритети и задачи на служебното правителство, които бяха публикувани вчера и на интернет-страницата на Министерския съвет.

Областните управители споделиха, че очакват политическите партии да излъчат компетентни служители в секционните избирателни комисии, тъй като това е от изключителна важност за нормалното протичане на изборите и споделиха, че настроенията на гражданите се различават от тиражираните от медиите съмнения за прозрачност на изборния процес.

По време на разговора премиерът Марин Райков заяви, че не желае сътресения в работата на институциите и това е била и причината, поради която въпреки апелите, които бяха отправени от съответни политически сили, е било взето решение от негова страна да не се пристъпва към промяна в ръководството на областните администрации. Той призова областните управители да съдействат в мерките и решенията за преодоляване на социалните неравенства в българското общество, да бъдат отворени към обществеността и да не опровергават доверието, което им е гласувал за провеждането на изборите. Министър-председателят  каза още, че с работата си служебното правителство ще подпомага работата на международните наблюдатели от ОССЕ и от ПАСЕ.

Марин Райков призова още областните администрации да осигурят максимално достъпни интернет-сайтове на районните избирателни комисии, които да повишат информираността на гражданите и да съдържат отговори дори на най-необоснованите очаквания.

“Трябва да приемем гражданите като съюзници, да разберем техните послания и мотивите за недоволството им ”, допълни министър -председателят.