Кметът Корнелия Маринова благодари на авторите за труда и смелостта да разкрият истината за комунистическия режим

Премиерата на книгата „България под комунистическия режим 1944 – 1989“ вчера, 15.06.2017 г. в библиотеката в Ловеч е първата в страната след софийската, съобщи авторът Стоян Райчевски. Той съзнателно е избрал Ловеч заради известния с мрачната си слава лагер „Слънчев бряг“ (1959 – 1962). Книгата първо се е появила на немски език като част от по-голям проект, заедно с изложба за комунистическия режим. Изданието и преводът на български са станали с финансовата подкрепа на Фондация „Конрад Аденауер“ и Фондация „Европейска памет – Вулфила“.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която беше на премиерата на книгата, благодари на авторите за труда и смелостта да разкрият истината за комунистическия режим, като по-този начин са посочили злото. Тя връчи на Стоян Райчевски специалния плакет на Община Ловеч „С най-добри пожелания“

Авторът беше в Ловеч заедно с редактора на книгата Фанна Коларова, като двамата разказаха интересни моменти от процеса на издаването.

Фанна Коларова и Стоян Райчевски са автори и на нова книга на немски език, която показаха в Ловеч. Тя се нарича „Flucht aus der DDR uber den „Eisernen Vorhang“ Bulgariens“ (Бягства от Източна Германия през „Желязната завеса“ на България). В нея се проследяват съдбите не само бегълците от ГДР през България към Турция и Гърция, но и на стотиците българи, които са се опитвали да бягат на Запад. Това е част от съпротивата срещу комунизма, изтъкна Стоян Райчевски, тези политически емигранти създават сдружения и подготовка за връщане и включване в горянското движение.

От разказа на автора стана ясно, че не е имало масови убийства на бегълци по нашата граница заради парични награди, защото такива сензации са се появили в западната преса и литература. Все пак става дума за десетки жертви, някои от които не са и документирани надлежно. Авторите са ползвали материали на българската Държавна сигурност и на ЩАЗИ. Освен броя и имената на жертвите, подробно са описани маршрутите и методите за бягство. Книгата предстои да бъде преведена на български и навярно ще предизвика интерес.

Срещата в библиотеката премина при голям интерес, присъстваха историци, учители, общественици, които зададоха много въпроси на гостите.