ouzaetost712131Комисията по заетостта към Областен съвет за развитие заседава на 5 декември в Областна администрация – Ловеч.Политиката на Европейския съюз “Заетост за социална интеграция” предполага чрез мерки за преодоляване на продължителната безработица рискови групи от обществото да се реинтегрират в него чрез осигуряване на работа.

Мерките са насочени към насърчаване на безработни лица, получаващи социални помощи, да започнат работа, да усъвършенстват своите умения и да възстановят трудовите си навици с цел увеличаване пригодността им заетост.

Към момента продължаващата в страната икономическа и финансова криза поставя в още по-неблагоприятно положение продължително безработните лица. Малкият шанс за устройване на работа на пазара на труда изостря нуждата от специфични мерки за осигуряване на заетост.

ouzaetost712132Такава е и основната цел на програмата“От социални помощи към осигуряване на заетост“. Осигуряване на заетост и социална интеграция на безработни лица, обект на месечно социално подпомагане, чрез разкриване на работни места в общополезни дейности. Повишаване на техните умения и квалификация са другата мярка предвидена в програмата.

6 441 лв. се прехвърлят от община Летница на община Ловеч, бе решено на срещата. При наличието на неусвоени средства от дадена община, Комисията по заетостта може да пренасочва сумата към друга община или област. Сумата ще послужи за цялостно финансиране на проекта на Областна администрация-Ловеч.

Другото решение, прието на заседанието, е бъдат одобрени за финансиране проектите на Областен управител Ловеч, на общините: Луковит, Угърчин Тетевен, Ябланица по Национална програма “От социални помощи към осигуряване на заетост”, Процедура 2014 г.

На дискусията беше изразено и становище относно действието на Националната програма „ОСПОЗ“. Програмата съществува от 2003 г. и е най-мащабната такава на територията на страната. Там където е създадена добра организация и контрол от работодателите и е налице професионално отношение и взаимодействие с колегите от Агенция по заетостта, резултатите са повече от добри. Областна администрация Ловеч години наред успешно реализира проекти по Националната програма „ОСПОЗ“.

При реализирането на петте проекта по НП ОСПОЗ 2014 г. ще се разкрият 53 работни места, от които 30 за лица на социално подпомагане. Общият брой човекомесеци е 491. За финансиране на проекти за област Ловеч за 2014 г. са разпределени 138 485.00 лв., а за финансиране на предложените проекти са необходими 137 824.00 лв.,като остават свободни средства в размер на 661 лева.

3 коментара

  1. “Слушам министър Стойнев да разправя по радиото на каква далавера ще сме с новият ядрен реактор: „Нито стотинка от българските граждани няма да се поиска за строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй…”
    Толкова безплатни работи съм платил през живота си, че не мога да слушам спокойно как зеленчук като Стойнев ме закача на гола кукичка. Безплатните работи винаги ги удържат от някъде – от заплатата, от пенсията, чрез данъците… Много отдавна умни хора са казали, че безплатно е само сиренцето в капана за мишки. Веднъж като влезем в капана, тоя, дето ни е построил блока безплатно, ще почне да ни продава ток на цени, които бързо ще ни научат, че безплатното и на пътя да го намериш, не трябва да се навеждаш да го вземеш. Чували сте вероятно за онази труженичка, която видяла един портфейл на земята. И като се навела да го вземе, усетила как вече си заработва парите…”
    Д-р Тони Филипов

  2. Ми като искат да сме заети защо гонят от работа заради писане на жалби против прокурори, полицаи, …? Мене са ме гонили само два пъти. Ами как да работим като ни се скапва здравето посредством принудително психиатрично лечение?

  3. Ми като искат да сме заети защо гонят от работа заради писане на жалби против прокурори, полицаи, …? Мене са ме гонили само два пъти. Ами как да работим като ни се скапва здравето посредством принудително психиатрично лечение?

Comments are closed.