jordanovden601141На днешният празничен ден – Богоявление, ученикът в 10 клас на Природо-математическата гимназия в Ловеч Георги Дончев извади светия кръст от ледените води на река Осъм.

Пред погледите на хиляди ловчалии, за здраве, в реката скочиха над 25 човека, като Георги спаси кръста и беше поздравен от Ловчанският митрополит Гавриил. Владиката дари младият мъж с 100 лева. Същото направиха и кмета Казанджиев и началникът на Областния военен отдел подполк. Венцислав Маринов.

Ритуалът по хвърлянето на светия кръст в реката бе завършващата част от празничната програма за честване на Богоявление, организирана от община Ловеч и Ловчанската митрополия.  За първи път празникът се проведе пред новия катедрален храм в центъра на Ловеч, в чийто параклис Ловчанският владика отслужи тази сутрин света Василиева литургия.

jordanovden601142 Сетне той проведе пред катедралния храм и тържествения Богоявленски водосвет на знамената на Българската армия пред почетен строй от военнослужещи на военните формирования 24430 – Троян, и 24480 – Ловеч, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Ловеч и Троян, Съюза на ветераните от войните на България в двата града и представители на регионалните клонове на Национално дружество „Традиция“ – „34-ти пехотен троянски полк“ – Априлци и Троян, „Васил Левски“ – Ловеч, и „Васил Ганчев – Плевналията“ – Плевен.

В строя на Национално дружество „Традиция“ можеше да се видят униформи и оригинални хладни и огнестрелни оръжия от Руско-турската освободителна война, Балканската война, Първата световна война, четнически униформи от Априлското въстание.

След това шествие, предвождано от общинския духов оркестър, се отправи към пешеходния мост на площад „Екзарх Йосиф I“ за хвърляне на кръста.

jordanovden601143 В шествието се включиха кметът Минчо Казанджиев, депутатът Корнелия Маринова, председателят на общинския съвет Тихол Тихолов, областният управител д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметовете на Ловеч Пламен Петков и Младен Младенов и десетки граждани. Присъстващите на ритуала бяха поръсени със светена вода за здраве. Всеки желаещ можеше да си вземе чаша топъл чай, подарък от общината.

 

 

 

2 коментара

  1. Пред погледа на колко хиляди ловчалии е извадил кръста??? Аз като гледам на снимките не ми се вярва да има общо 500 навалица. Началник! Стига се мазни на митрополита Господ това няма да го одобри.

Comments are closed.