OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На 1 декември 2016 г. екипът на Областен информационен център – Ловеч (ОИЦ-Ловеч) проведе  информационна среща, посветена на предизвикателствата пред България като член на ЕС, в т.ч. в контекста на предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Събитието се провежда като част от надграждаща кампания в периода 28 ноември – 5 декември, организирана от мрежата от 27 областни информационни центъра с цел популяризиране на предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС през 2018 г. Събитието премина при висок интерес.

На срещата присъстваха Областният управител на Област Ловеч Ирина Митева, представители на общински администрации, Регионалното управление на образованието, Дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Ловеч, Дирекция „Бюро по труда“ – Ловеч,  неправителствени организации и кариерни консултанти от Центъра за кариерно ориентиране – Ловеч и от Кариерен център към ДРСЗ – Ловеч.

Експертите от ОИЦ-Ловеч Крум Цветков и Росица Кривирадева запознаха присъстващите с функцията и ролята на Съвета на ЕС и ротационния принцип на Председателството. Крум Цветков акцентира върху основната законодателна роля на Съвета на ЕС и структурирането на заседанията му в 10-те различни състава на Съвета, подпомагани и подготвяни от над 150 работни групи и комитети и начините на вземане на решение от Съвета на ЕС. Росица Кривирадева обясни ротационния принцип на Председателството, важните акценти за едно добро председателство, предизвикателствата, които среща държавата, която председателства Съвета.  Управителят на ОИЦ-Ловеч Росица Денчева представи темата за предстоящото Българско председателство, като запозна присъстващите с предизвикателствата и позитивите за България при поемането на председателството на Съвета на ЕС. Особен акцент в презентацията бе важната роля, която ще има страната ни през първото полугодие на 2018 г. и възможността тя да ръководи и координира политиките на ЕС, заедно с двете държави от „триото“ Естония-България-Австрия. Денчева представи всичко, което е направено досега в подготовката на Председателството на България на национално и регионално ниво, очерта какво предстои и акцентира, че изключително важно за България в момента е да подготви и проведе едно силно Председателство, да привлече международното внимание, да покаже най-добрите си страни и да извлече максималните позитиви от това.