feet on a bathroom scale - isolatedВъв връзка с наблюдаваната през последните години тенденция за увеличаване на относителния дял на деца със свръхтегло и затлъстяване в страните от Европейския регион на СЗО, през 2016 г. предстои провеждане на национално проучване за оценка разпространението на свръх тегло и затлъстяване  и факторите на семейна и училищна среда при деца в първи клас.

След проучванията през 2008 и 2013 година, това е третото национално представително епидемиологично проучване, което се провежда в рамките на “Европейска инициатива на СЗО за наблюдение на затлъстяването при децата” и се организира от Министерство на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). В националната репрезентативна извадка са включени 3500 деца в първи клас на възраст 7 години.

На принципа на случайния подбор са определени 185 училища в страната, в които ще бъде проведено изследването. На територията на Област Ловеч са определени 4 училища за участие в проучването: ОУ “Христо Никифоров” гр. Ловеч, ОУ “Васил Левски” с. Орешак, общ. Троян, СОУ “Васил Левски” гр. Ябланица и СОУ “Алеко Константинов”, гр. Луковит. Проучването ще се извърши от експерти на РЗИ – Ловеч в периода март-май 2016 г. и включва антропометрични измервания на 80 деца и анкетно проучване в семейството и училището.