uredniklevski2411132Уникална двустранна книга за първия биограф на Апостола и за първия уредник на музея на Левски в Карлово ще бъде представена в Клуба на дейците на културата в Ловеч, на 27 ноември, сряда, от 17,30 часа. Ще присъстват двама от авторите на изданието – проф. Иван Стоянов и Дора Чаушева, директор на Националния музей “Васил Левски” –  Карлово. Срещата се организира с подкрепата на Регионалния исторически музей в Ловеч.

 Автори на изследването “Първият биограф на Апостола” са проф. дин Иван Стоянов и Ружа Симеонова. Първият биограф на Васил Левски се казва Георги Яковлев Кирков, роден в Плевен през 1848 г.

Втората част на двустранното издание е дело на Дора Чаушева. Тя представя Никола Славчев /роден 1880 г./- първият уредник на музея на Апостола в Карлово.

Изданието е посветено на две годишнини – 140 години от гибелта на Васил Левски и 80 години от възстановяването на родната му къща.

1 коментар

  1. “Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, ЗА ВСИЧКИТЕ ЕДНАКВО ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България! ”
    “Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите ЕВРОПЕЙСКИ народи.”

Comments are closed.