fenerski2111152Романът „1994“ на бургаския писател Николай Фенерски ще бъде представен в Клуба на дейците на културата на 24 ноември, вторник, от 17,30 часа. Литературната критика определя „1994“ като “роман за пречупването. Задължителното пречупване. Без него не успяваме да стигнем доникъде. То ни прави по-яки, след него сме нови хора. Умира старият човек вътре у теб и се ражда нов на неговото място. Това е роман за едно време, което още живее у нас. Деветдесетте бяха измамни години. Това е войнишки роман, защото всички ние всеки ден трябва да се сражаваме. Научиш ли се на смирение, тогава ставаш добър боец.

Предадеш ли се, тогава защо си се раждал? И не, не е любовна история, а е история за любовта, която ни придава форма и съдържание.“
Николай Фенерски е роден в Русия. Детството му е минало в Бяла Слатина. Завършил е Славянска филология във Велико Търново през 2000 г. Негово дело е сайтът, посветен на северозападния диалект severozapad.org. Изкарва хляба си като преводач.

Живее в Бургас. Публикува проза от 2000 година. Има публикации във вестниците “Арт форум”, “Сега”, “Монитор” и в списанията “Съвременник”, “Света Гора”, “Море”, “Фрийстайл”. Първата му книга сборник с разкази “Апокалипсисът е дело лично” е издадена през есента на 2009.