petkoevrev1510151Книгата „Предател ли е поп Кръстьо? „За“ и „Против“ на Петко Еврев ще бъде представена в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 22 октомври, четвъртък, от 17,30 часа. За книгата ще говори писателят Банко П. Банков. Срещата се организира съвместно с Регионалния исторически музей в Ловеч.

За книгата си арх. Петко Еврев посочва:„В резултат на продължителни изследвания, анализи и съмнения написах тази книга. Проучих и представих становищата на всички известни изследователи на въпроса „Имало ли е предателство при залавянето на Васил Левски, предател ли е поп Кръстьо?”

В моето изложение разсъждавам дали може да има категоричен и окончателен отговор на този исторически въпрос, който продължава да ни разделя. Моята цел е да покажа, че всеки сам трябва да търси отговор и да заеме собствена позиция по този болезнен въпрос, както и по много други въпроси от нашето сложно и динамично съвремие.“

Петко Еврев е роден през 1939 г. в град Ловеч в семейството на д-р Илия Еврев, лекар, краевед и упорит изследовател на историята на Вътрешния централен революционен комитет и причините за залавянето на Апостола на свободата Васил Левски. Тази страст бащата предава на сина си, който започва да му помага и в резултат е завършен и депозиран в Народната библиотека през 1984 г. трудът им „Въпросът за залавянето на Апостола на свободата Васил Левски”, който през 2003 г. е допълнен и издаден в самостоятелна книга. Петко Еврев е архитект урбанист с богата архитектурна, градоустройствена и териториално-устройствена практическа, педагогическа и научна дейност. В свободното си време продължава ревностно и задълбочено да проучва всички многобройни източници и публикации, всички разнопосочни становища и мнения по въпроса има ли предателство при залавянето на Левски. Книгата му „Предател ли е поп Кръстьо? “За” и “Против” излиза през 2015 г.