Новоизлязлата книга “Ловеч – градът на професорите” бе представена в препълнения салон на Ловчанско читалище “Наука – 1870 г.” на 2 ноември вечерта. Събитието събра интелигенцията на града, както и много специално пристигнали гости, част от които са представени в алманаха.
„Изключително вълнуваща вечер, от която всички ще се заредим с оптимизъм“ – така обобщи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова премиерата на книгата, в която са представени 117 професори, от които 12 академици. Съставител на ценния труд е краеведът Радка Рашева, редактор е проф. д-р на филологическите науки Стефка Петрова. Изданието е финансирано от Община Ловеч.

Кметът Корнелия Маринова нарече книгата “паметта на нашия град, нашата обща сила“.
„Първите имена, които са в алманаха, създават наука непосредствено след Освобождението, почивайки на опита на западноевропейците. Те създават и първите институции в свободна България. По-късно идва следващото поколение професори на Ловеч. Ние трябва не просто да знаем това, което те са сътворили. Те са нашият дълг към младото поколение”, каза още кметът на Ловеч.
Редакторът на книгата проф. Стефка Петрова оприличи трудът като продължение на славната поредица „Ловеч и Ловчанско – географско, историческо, културно описание“ от 30-те години на 20 век.
В словото си Радка Рашева заяви, че всеки описан професор има свой принос не само в родната, а и в европейската и световна наука. „Живели са в различно време и в различни исторически периоди, с различни политически възгледи, но това, което ги обединява, е желанието да разкриват тайните на науката, за да може тя да служи на хората.“
За книгата говориха още проф. Йорданка Узунова и проф. Иван Лалов, който припомни, че не четирима, а пет, от всичко 56 професори, са ловчалиите, които са ректори на Софийския университет.
За представянето в Ловеч бяха заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутатите Иван Миховски и Милко Недялков, Ловчанският митрополит Гавриил, областният управител Георги Терзийски, зам.-кметът Венцислав Христов, представители на институции, професори и много граждани.
Преди представянето Емил Христов каза, че не е очаквал Ловеч да има толкова много професори, работили за бъдещето на България. “Тези хора не са на нито една партия, те са професори, академици, будители на българския народ и са българи преди всичко. Да гледаме на тях като на едно национално богатство и да бъдем благодарни, че го имаме”, посочи Емил Христов. Той изрази и радостта си от днешното развитие на града и предстоящите инвестиции, за което преди срещата го информира кметът