Представители на Ловеч участваха в Национална конференция под наслов „Ден на толерантността и междуетническата подкрепа“, провела се на 31.03.2017г. в Кърджали. Конференцията бе посветена на 74-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Организатори на събитието бяха Институт за Холокост и човешките права ,,Олга Ленгиел’’, Ню Йорк, община Кърджали и ,,Израелско-Български институт’’. На мероприятието присъстваха представители на местната власт от страната, както и около 700 ученици на възраст между 16 и 18 години, представящи 15 различни градове в България.

Официални гости на конференцията бяха Нейно Превъзходителство г-жа Ирит Лилян, посланик на Израел в България, Негово Превъзходителство г-н Ерик Рубин, посланик на САЩ, Нейно Превъзходителство г-жа Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан, г-н Джаки Аруети, български евреин, преживял спасяването на евреите в България. На събитието присъстваха и г-жа Корнелия Маринова и г-н Венцислав Христов, кмет и заместник-кмет на община Ловеч.

Ученическа група от ПЕГ,,Екзарх Йосиф Първи’’, включваща младежи с изявен интерес към историята и активни членове на младежката организация, заедно с 5 ученици на Професионална гимназия по ветеринарна медицина, представиха Община Ловеч в конференцията. След официалното откриване на форума вниманието на аудиторията беше насочено към презентацията на двете възпитанички на Езикова гимназия, Теодора Мустанова и Маргарита Борисова. Те запознаха присъстващите с историята на Американското девическо училище в годините на Втората световна война и плодотворното сътрудничество между проф. Параскев Стоянов и Борис Шатц във връзка с изграждането на паметник на Тодор Кирков в града.

На конференцията бяха представени и документи, открити в немските архиви в Берлин и Висбаден, издирени и заснети от екип на студио „Време“. Те ще бъдат включени във филм, изследващ проблема за ролята на България в „решаването“ на еврейския въпрос в Македония и Беломорска Тракия. Обявени бяха и наградените ученици в ежегодния конкурс за есета по книгата на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер“.

Постиженията на наградените младежи станаха добър пример за по-малките ученици, които с интерес ще продължат да работят по темата за толерантността на българите, довела до спасяването на евреите в годините на Втората световна война.

На другия ден двете ученически групи посетиха скалния град Перперикон и се доближиха до древната история на Родопа планина. Тези два дни от пребиваването на младите хора в Кърджали бяха посветени на Историята и със сигурност младежите научиха много повече за нея отколкото от учебниците.

Автори на текста: Яница Бойнова, Яна Нинкова, Михаела Монова и Теодор Филипов