taxi1111131Павлин Иванов

През миналата седмица Председателят на Общински съвет Ловеч представи своята гледна точка по отношение на проблема с неспазването на приетите с решение на Общински съвет Ловеч цени на таксиметровите услуги в града.

Тихолов информира, че с решение 106/24.04.2012 година са определени цените на километър пробег на 0.90 лв/км дневна тарифа и 1.10 лв./км нощна тарифа. С решение от 28 май 2013 година, цените са препотвърдени.

Решенията са изпратени за сведение и изпълнение на Председателя на регионалният съюз на превозвачите Ловеч и на Началника на ДАИ Ловеч за контрол.

Няма как Общински съвет да провежда контрол по неща, който по закона се контролират от ДАИ, заяви Председател Тихолов.

На въпрос на „Ловеч днес“ как се контролира изпълнението на решенията на Общински съвет Ловеч, каквото се явява и това, за определяне на цените на таксиметровите услуги, съветникът отговори, че за това има процедура. “Два пъти, доколкото на мен ми е известно, се прави контрол на решенията и се докладва”, каза Тихолов. Той не можа да каже точно какво е докладвано.

Поставен беше въпрос, Общински съвет и неговият председател не могат ли да предизвикат проверки, тъй като се oказва, че никой в Ловеч не може да контролира спазването на тарифите. Преди това от ДАИ са обяснили, че когато отидат на проверка,всичко е наред, а същевременно, цял град знае, че такситата возят на 2 лева и по 2.50-3.00 лв. до крайните квартали, без да издават касови бележки, констатираха журналистите.

Какъв е механизма това решение да се контролира, тъй като на практика, то не работи, попитаха те.

Такова нещо не може да се измисли или поне аз не знам как, отговори Председател Тихолов. Кмета Казанджиев уточни – „ние няма как“.

Нещо трябва да се направи, защото тези хора не плащат данъци в този град, защото не издават касови бележки, а проверка само по сигнал, има единствено ефект по конкретният сигнал, е мнението на представителите на ловешките медии, които настояха за работещо принципно решение по проблема.

Аз винаги съм бил на принципа, таксиметрови шофьори, фризьорки и други, да са само на патентен данък, категоричен беше кмета Казанджиев. Но това го казва държавата.

Нашата задача е да определим размера на тарифите, но контрола е работа на другите организации, обясни кмета.

Как да го направим, попита Тихолов. Ако през 10 дни искаме информация от шефа на КАТ и той я дава и тя например е: издадени за месеца 12 акта, от тях до момента са издадени 10 наказателни постановления, а от тях, 4 са приключили с решение на съда за отмяна.

За да направя контрола, както на мен ми се иска, трябва да имам данни, каза Тихолов.  За да направя контрол, трябва например да имам, че 50 гражданина през тези 2 седмици примерно са забелязали и са сигнализирали при мен или при кмета, че еди кой си номер такси не издава касова бележка. Тогава викам шефа на КАТ и казвам, дайте да видим какво правим сега, обясни логиката си Председател Тихолов.

 

Бел. р. – За съжаление, решение от точно този екип по проблема с цените на ловешките таксита не се очертава!

2 коментара

  1. Павлине предходната председателка Корнелия Маринова дали следеше същото решение на общинския съвет?!?!?! Те касовите апарати не са от сега!!!!!!!

  2. “Такова нещо не може да се измисли или поне аз не знам как, отговори Председател Тихолов. Кмета Казанджиев уточни – „ние няма как“.”

    Да бе да, „ние няма как“, има как ама няма ищах за работа!

    Кой, ако не кмета разрешава извършването от фирмите на дейността “таксиметров превоз”, да не би случайно това да е ДАЙ?

    Кой, ако не общинските съветници начело със своя председател са приели решение и за узаконили транспортната схема на град Ловеч, в която схема са определили местата на таксиметровите стоянки, а така също и максимално допустимия брой на местата на тези стоянки, да не би случайно това да е ДАЙ?

    Нима, някой е забранил на кмета да издаде заповед съгласно правомощията му дадени от чл. 44 на ЗМСМА в изпълнение на решението на ОбС с което са определени цените на километър пробег и по този начин да задължи изпълнението на решението от лицата на които той самия е издал разрешение извършване на таксиметров превоз?

    Нима общината няма орган по контрола на изпълнение на наредбите и решенията на ОбС и заповедите на кмета?

    Разбира се, че както кмета, а така също и общински съвет законосъобразно могат да упражняват контрол, но налице е отказ да се реши този не малък проблем на гражданите създаден от безотговорното отношение на кмет и общински съветници при изпълнение на техните задължения.

    Има как ама няма ищах!

Comments are closed.