obs100613BПавлин Иванов

През миналата седмица, за първи път Председател Тихолов се появи публично и взе участие в пресконференция! На нея той представи своето виждане за екстравагантната покана, която по-рано беше отправил към общинските съветници за „изнесено“ или неформално заседание на местния парламент в хотел „Дипломат плаза“ в Луковит, което трябва да се проведе през предстоящите почивни дни. Скандалната покана разбуни духовете в Ловеч не само с изумителният си текст.

Според Тихолов, заседанието не е официално, а е работно, но е без тема, макар в самата покана да има изрично упомената такава. Това нещо е замислено доста отдавна, някъде към 3-4 месец, откакто седнах на стола, заяви председателя. Той каза още, че са си поговорили с ръководителите на представените партии в Общински съвет и им е  пуснал „едно писъмце на имейл адресите“ . Пуснатото предложение е за събиране и разсъждаване по въпросите, по които могат да обменят мисли.

Според Председателя срещата ще е свободна, без някаква тематика. На нея всеки ще може да си каже какво не му харесва в работата на съвета или групите съветници!, какво не му харесва в представянето на материалите, в работата на материалите, какво би могло да се промени в работата на ОбС между него и администрацията, между самите групи, между гражданите и НПО и местния парламент и съветниците.

Това е идеята за този неформален разговор, а и в крайна сметка предпочетохме да излезем малко навънка, заяви Тихолов.

Разходите за неформалната среща се поемат изцяло от бюджета на Общински съвет, информира Председателя, което означава, че в него има достатъчно средства. Все още не е уточнено, но разходите ще са в размер на около 3000 лева.

Тихолов не отговори на въпроса какво общо има стрелбата с лък със заседанието.

Аз мисля, че спазвам законите и правилата за работа, каза Председател Тихолов, в отговор на въпрос на „Ловеч днес“, не е ли най-добре за повишаване качеството на работата на Общински съвет да се спазват законите и правилата на самия Общински съвет. Председателя попита къде и какво точно е нарушил.

Според него, текста на поканата е шеговит, за да станело малко „по-разчупено“!

По отношение на очакванията на подобряване на работата с граждани, това категорично не включва отмяната на разпореждането за ограничаване достъпа на граждани до канцеларията на съвета. Според Тихолов, внимателният прочит на ЗМСМА категорично отговарял на този въпрос. Звеното към Общински съвет е звено НЕ ЗА РАБОТА с граждани, а звено за подпомагане на дейността на Общински съвет. Т.е., това звено, по закон, според Тихолов, може да работи с общински съветници, да получава техни въпроси, да ги консултира по стари решения, но то НЯМА задължения да работи с граждани!

Според Тихолов, неговото разпореждане, с което, припомням, се определят само по няколко часа достъп за гражданите до канцеларията на ОбС през седмицата, се разширявал достъпа на гражданите, все пак да посещават в определени дни и часове служителите на местния парламент! Мисля, че това е добрият вариант, казва шефа на местния парламент.

По закон, служителките в звеното не са длъжни ДА АНГАЖИРАТ времето си с други задачи, освен тези, които са им разпоредени по ЗМСМА, категоричен е Тихолов.

Аз заварих една практика, каза Председателя, в която, служителките пишат протоколи на комисиите, пишат протоколи на сесиите, пишат писма и те трябва да бъдат точни. Когато те са ангажирани с тази прецизна работа, точно тогава, ИЗВЕДНЪЖ пристига гражданин, който иска препис или нещо друго. Представяте си, как това пречи и не може да се работи нормално!

Звеното не е администрация за работа с граждани, счетох за нужно да регулирам така. Времето е абсолютно достатъчно, включително и за хората идващи в така нареченият градски празник – сряда пазара. Но да отворим и всеки когато иска да идва, мисля, че звеното няма да може да се справи, смята Председателя.

Председател Тихолов заяви и че вече 400 лева за правно обслужване на Съвета не се плащат, което е икономия от около 2800 лева и това покрива ходенето в Луковит. Мисля, че част от сумата съм си я заработил.  В защита на вояжа, той припомни и че възнаграждението на съветниците е било орязано, а с тази неформална среща е целял да направи нещо за тях. Съветниците отделят част от времето си за сесии, за комисии. Делят от времето си и да четат материалите си и да се подготвят, дотолкова, доколкото НЕ СИ ПРЕЧАТ И НА ДРУГАТА РАБОТА, искрено заяви Председател Тихолов.

Според него, съветниците проявяват сериозност. Немалка част от тях се подготвят добре и заслужават малко по-добро отношение.

 

Очаквайте коментар по темата!

2 коментара

  1. Председателя на ОбС Ловеч не изпълни за пореден път задължение по ЗМСМА.
    Не разгласи на населението на общината в 7-дневен срок от приемането на 24.10.2013 година актовете на общинския съвет.
    В 16.54 часа на 31.10.2013 година актовете не бяха обявени на таблото на ОбС в ЦУИГ е общината, а и до този час актовете не са обявени и на интернет страницата на общината.

    Въпроса е : След като председателя нарушава закона безнаказано, следва ли населението на общината да бъде санкционирано за неизпълнение актовете на общински съвет?

  2. “”ЗАКОН ЗА МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ И МЕСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

    Чл. 22. (1) Актовете на общинския съвет се изпращат на кмета на общината и на областния управител в 7-дневен срок от приемането им.
    (2) Актовете на общинския съвет се разгласяват на населението на общината в срока по ал. 1 чрез средствата за масово осведомяване, чрез интернет страницата на общината и по друг подходящ начин, определен в правилника по чл. 21, ал. 3.

    ПРАВИЛНИК ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ – ЛОВЕЧ, НЕГОВИТЕ КОМИСИИ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МУ С ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ЗА МАНДАТА 2011-2015 ГОДИНА

    Чл. 16. (1) Актовете на общинския съвет се изпращат на кмета на общината и на областния управител в 7-дневен срок от приемането им.
    (2) Актовете на общинския съвет се разгласяват на населението на общината в срока по ал. 1 чрез средствата за масово осведомяване, чрез интернет страницата на общината и по друг подходящ начин.””

    Днес изтича срока за разгласяване на приетите актовете на общински съвет на 24.10.2013г. на 35-то заседание на съвета. До този момент актовете на ОбС не са публикуване на интернет страницата, а към 16.50 часа днес ще проверя дали са разгласени на таблото на ОбС в ЦУИГ на общината.

    Очаквам представителя на общински съвет да е изпълнил задълженията си по закон и да е разгласил актовете на ОбС за да имам възможността да прочета онези актове, които ме интересуват.

Comments are closed.