„Заветите на Васил Левски вече 179 години  продължават да са пътепоказател сред предизвикателствата на новото време. Уроците на Апостола са безсмъртни и всяко поколение българи  е орисано да ги преоткрива и прилага към съвремието. Ние, днешните хора,  също опитваме да проникнем в загадката на Апостола.“

Така започна словото си председателят на Общинския съвет Петър Цолов днес, 18 юли, когато в Ловеч се отбелязват 179 години от рождението на Васил Левски и 85 години от откриването на първия музей за Левски – Къкринското ханче.

Признателното гражданство се събра пред паметника на Апостола във Вароша, за да поднесе венци и цветя.

По-нататък в словото си Петър Цолов отбеляза:

„Опитайте да намерите някой чужд национален герой, който поне малко прилича на Апостола.  Иначе лесно можем да наредим идеолога  на националноосвободителната революция Георги  Раковски  до италианския му събрат Джузепе Гарибалди . Можем да сравним гениалния поет Христо Ботев с унгарския  бард и революционер Шандор Петьофи.  Но с кого  можем да сравним  делото и образа на Левски?  Някои го сравняват с първия президент на САЩ – генерал Джордж Вашингтон, но подобна  аналогия изглежда малко нелогична. Джордж Вашингтон е потомствен аристократ, генерал от американската армия със солидна заплата.

А нашият Васил Левски се е родил сред  поробения си народ и е записвал всеки изхарчен грош. Той е един гений, извървявал мъчителния и труден път  от служител на Бога  до  водач на  национално-освободителната ни революция.  Може би двамата мъже си приличат само по това, че признателните поколения са ги увековечили в каменни монументи. И днес ние стоим пред най-големия паметник на Левски, за да почувстваме величието на неговото дело.“

В тържеството в Ловеч се включиха кметът на Общината Корнелия Маринова, депутати, областният управител Ирина Митева, ловчанският митрополит Гавриил, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, представители на партии, неправителствени организации, граждани.

 

 

 

 

3 коментара

  1. „Заветите на Васил Левски вече 179 години продължават да са пътепоказател сред предизвикателствата на новото време.“
    А защо не следвате този пътепоказател?!Защо се водите по други „показалци”?
    И ,моля ви,не сравнявайте ЛЕВСКИ с американски президенти.Нито уникалният ни поет,публицист и революционер Ботев с Петьофи. „Лудият”на Шандор Петьофи и „Моята молитва” на Ботев са несравними!.

  2. Цолов да вземе да отговори на единственото за годината/до момента поне/ заявление по ЗДОИ. Да отговори и на МГИ, вместо да плещи заучени фрази, които нищо не значат както за него-така и за останалите.

Comments are closed.