marinova611121Председателят на общинския съвет Корнелия Маринова заминава за Брюксел, където ще участва в 100-ата пленарна сесия на Комитета на регионите на ЕС. Сесията ще се проведе на 11 и 12 април. Участници от българска страна са още кметовете на Търговище, Габрово, Цар Калоян, Гоце Делчев, Добрич, Монтана, Попово, Стамболово и общински съветник от София. Всички те са делегати и зам.-делегати в Комитета на регионите.

Първия ден ще бъдат обсъдени няколко теми – синергии между частните инвестиции и публичното финансиране на местно и регионално ниво, по-силна европейска промишленост за растеж и възстановяване на икономиката, насоки на Общността за държавна помощ за спасяване и преструктуриране на дружества в затруднено положение

, подкрепа на ЕС за устойчиви промени в обществата в преход, оползотворяване на потенциала на изчисленията в облак в Европа.

Втория ден ще се обсъждат децентрализацията в ЕС и мястото на местното и регионалното самоуправление в разработването и изпълнението на политиките на ЕС, подобряване и фокусиране на международното сътрудничество на ЕС в областта на научните изследвания, преосмисляне на образованието, Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

В периода 24-27 април Корнелия Маринова ще участва във Финландия в гр. Еспоо в 18-ото заседание на Комисията по образование, младеж, култура и здравеопазване на Комитета на регионите и в конференция на тема „Интелигентни региони – пионери в прилагането на стратегията „Европа 2020“. В делегацията са още кметовете на Гоце Делчев, Монтана и Мездра, делегати и зам.-делегати в Комитета на регионите.

Комитетът на регионите е консултативен орган, който представлява местните и регионалните власти в Европейския съюз. Ролята му е да представя местните и регионалните гледни точки относно законодателството на ЕС. Той прави това, като издава доклади (становища) за предложенията на Европейската комисия. ЕК, Съветът на Европа и Европейският парламент се консултират с Комитета на регионите, преди да вземат решения, свързани с ЕС, по въпроси, касаещи местните и регионалните администрации.

Комитетът на регионите се състои от 344 членове и също толкова заместник-членове от всички 27 държави в ЕС. Те се назначават за петгодишен мандат въз основа на предложения от държавите от ЕС. Началото на настоящия мандат е януари 2010 г. и ще продължи до януари 2015 г. Всяка година Комитетът провежда пет или шест пленарни сесии за определяне на общата политика и за приемане на становища.

Корнелия Маринова бе избрана за зам.-член на Комитета на регионите от правителството на България през април м. г. Тя е зам.-член на комисията по образование и на комисията по гражданство, управление, институционални въпроси и външни работи. Представител е на групата на Европейската народна партия в Комитета на регионите.