cacheva1210152Председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на община Ловеч г-жа Корнелия Маринова и Мадлена Бояджиева – областен управител в отпуск и кандидат за кмет на община Тетевен, бяха домакини на кръгла маса – дискусия на тема „Икономическо развитие на регионите – сътрудничество на общините“, която се проведе на 12 октомври в Ловеч.

В дискусията участваха представители на бизнеса и работодателите, съсловни и неправителствени организации от града, които поставиха въпроси, споделиха проблеми и изразиха задоволството си от готовността на централната и местна власт да влязат в директен диалог с бизнеса от региона.
Тромавото разписване на подзаконовите нормативи на Закона за туризма, както и двойният аршин към малките и големи фирми в туристическия бранш; случаи на недопустим натиск от страна на Комисията по защита на потребителите и драстичното разминаване между размера на някои дребни нарушения на малкия бизнес и неправомерно големите санкции, бяха само част от въпросите, поставени по време на срещата.

Други теми, които икономически активните граждани на Ловеч поставиха пред председателя на Парламента и кандидатките за местната власт в региона, бяха вързани с трудностите при намиране и задържане на работа на квалифицирани кадри. Земеделски производител постави темата за недоволството си от дейността на Поземлената комисия и от спирането на някои, доскоро подкрепяни от правителството програми в помощ на фермерите. Важен въпрос бе невъзможността на търговски фирми да кандидатстват по европейски проекти. Беше отправена молба към Корнелия Маринова да не прекратява директното си общуване с бизнеса, когато стане кмет. Имаше проявен интерес към програмата и екипа й.
cacheva1210151„В последните 12 години в община Ловеч се наблюдава постъпателно затъване, едно изключване от картата на икономически активните и атрактивни райони в България. С огромна загриженост следя как бизнеси се оттеглят от града, преместват се в съседна община. Време е тази мъгла да се вдигне и да потърсим заедно възможностите за един по-добър и взаимно по-полезен път за развитие“, каза в самото начало на срещата Корнелия Маринова.
Тя резюмира накратко икономическото състояние на общината днес – затихваща икономика, намаляване на нетните приходи от продажби, слабо присъствие на производство. Предприятията с над 250 заети лица са едва 0.2% с тенденция към намаляване, посочи Маринова и цитира констатация от Областната стратегия за развитие, според която икономическите различия между отделните общини в областта се задълбочават и община Ловеч е сред най-изоставащите.
Като илюстрация за икономическия климат в общината тя посочи, че само през последните два месеца големи търговски фирми напускат града. „Въпрос, който се поставя масово от работещите, е за тавана на заплащането, който е наложен, като че ли от кръгове от определени лица в изпълнителната власт. Това ниско заплащане демотивира персонала“, каза още кандидатът за кмет на ПП ГЕРБ в Ловеч.
Маринова представи накратко своята визия за бъдещето на икономиката. Тя акцентира, че ролята на кмета е да помогне да се създават условия за развитие на бизнеса: подобряване на инфраструктурата, създаването на благоприятна среда за увеличаване на инвестиционната активност, включително облекчаване на регулационни режими и опростена процедура при издаване на разрешителни и лицензи.
„Акцент в управлението на това мнозинство безспорно е стабилното икономическо развитие на страната. За разлика от предишния мандат, когато имахме постижения в макроикономическата рамка, този път сме преосмислили някои грешки, тъй като строгите икономии не във всеки случай водят до иконономически растеж“, сподели председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя обобщи приликите между областите Ловеч и Плевен, много от които, за съжаление, са с негативен знак. Цецка Цачева специално изтъкна огромната важност на магистрала Хемус и сподели, че възможно най-бързото й завършване е неин личен приоритет. Когато се говори за съживяване на бизнеса, това не е по силата на местната власт, призна тя и поясни, че са нужни комплексните усилия на държавните институции, на изпълнителната власт, общината и общинския кмет.
cacheva1210153Сред другите проблеми, общи за двете области, Цецка Цачева изтъкна няколко основни теми. Единият, безспорно, е човешкият фактор, каза председателят на Парламента и посочи парадокса едновременно да страдаме от висока безработица, а бизнесът да изпитва недостиг от квалифицирана работна ръка. На бюрото на труда има немалко млади хора с образование, но с такива специалности, за които не може да се намери реализация.
В законадателен план, Цачева посочи проблемите с данъчното законодателство, неизброимите административни процесуални режими. Спънките и бюрократичната тежест на голяма част от процедурите могат да откажат и най-напористия и предприемчив човек, решил да развива собствен бизнес. Данъчното законодателство у нас дава благоприятен режим, който е поносим като тежест в сравение с други страни от ЕС, но това далеч не е достатъчно – инвеститорите се влияят най-силно от системата на правораздаване, предупреди тя и подчерта, че от тази гледна точка реформата в правораздаването е задължителна част от подобряването на бизнес средата.
Ще подкрепяме малкия и среден бизнес и по въпросите, които възникват по отношение на търсене и предлагане на труда, посочи Маринова. Тя припомни, че президентът Плевнелиев подписа споразумение с Конфедерация Швейцария, с което на България се осигуряват над 3.5 млрд. швейцарски франка за подпомагане на дуалното обучение – подготовка на квалифицирани кадри и партниране между училищата и предприятия. „Професионалните училища ще бъдат в голямата си част общински“, каза Маринова.
Тя посочи още, че сигурността също ще бъде приоритетна функция на общинската администрация и на кмета, защото не само бюрократичните спънки и липсата на инфраструктурата, но и липсата на достатъчно сигурност могат да бъдат една от сериозните пречки за бизнеса. Тя пое ангажимент да осъществява редовен диалог и да осигури реално партньорство и комуникация между новата местна власт и представителите на бизнеса.
Накрая, но не на последно място в условията за привличане на инвестиции и развиване на бизнеса, Цецка Цачева постави средата на живот. И тук е ролята на местната власт, тъй като именно от нея се очаква да гарантира по-добри условия за живот в дадена община. В този смисъл г-жа Маринова и г-жа Бояджиева имат визия какво им предстои. Познаването на проблемите е първата част от решаването на проблема, акцентира председателят на Народното събрание.

 

 

Предизборен щаб ПП ГЕРБ

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Публикация по договор