bezop3012131На 20 декември 2013 г. в Пловдив на официална церемония бяха връчени  Годишните национални награди по здраве и безопасност при работа.

На събитието присъстваха министърът и заместник-министрите на труда и социалната политика г-н Хасан Адемов, г-жа Светлана Дянкова и г-н Лазар Лазаров, изпълнителният директор на Главна инспекция по труда г-жа Румяна Михайлова, директорите на териториалните дирекции Инспекция по труда.

Инициативата традиционно беше подкрепена от Фондация „Център за безопасност и здраве при работа” и „Бултекс 99” ЕООД – гр. Пловдив.

Както и в предходните три години, в конкурса за Национални награди по здраве и безопасност при работа през 2013 г. взеха участие предприятия от всички икономически дейности.

Кандидатите се съревноваваха, разпределени в три категории: малки, средни и големи предприятия, като всеки кандидат може да участва само в една от тези категории (в зависимост от числеността на персонала към момента на подаване на заявлението).

В категорията „Предприятие с до 50 наети лица” на Първо място бе класирана фирма „Мултиимпекс”ЕООД – гр. Троян.

Фирма „Мултиимпекс” ЕООД – Троян от 18 години произвежда висококачествени строителни материали, съгласно изискванията на европейските и световни стандарти за качество, използвайки екологично чисти суровини, ноу-хау и опита на световно известни европейски и американски химически концерни с утвърдени имена в строителната химия.

Тази година за първи път беше връчена специална награда за цялостна и системна политика за осигуряване на безопасност и здраве при работа. Призовата награда се присъди на „Златна панега цимент” АД.

Конкурсът се провежда за четвърта поредна година, в съответствие с европейската политика за насърчаване осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, прилагането на превантивни подходи срещу допускането на трудов травматизъм и професионални заболявания.

Основната цел на инициативата е да се отличат примери за добри практики в областта на здравословните и безопасни условия на труд в страната и да се насърчат дейностите, свързани с превенция и контрол на рисковете на работното място, чрез активно включване на всички заинтересовани страни.