obs100613BПредложение за изменение на Правилника за организацията и дейността на общинския съвет внася неговият председател Тихол Тихолов. То ще бъде разгледано на заседанието на постоянната комисия по правно-нормативни въпроси на 17 юли.

Практиката досега по този вътрешен нормативен акт показа, че извън полето на регулация са останали възможни случаи, които, нерешени нормативно, блокират дейността на общинския съвет, мотивира се Тихолов. Според него е необходимо да се определи мнозинство при приемане на Правилник за дейността на обществения посредник, тъй като в закона е определено само мнозинството (квалифицирано) за избиране на посредника, но не и за приемане на правилник за дейността му. Подробно да се регламентира статутът на зам.-председателите и основно правомощията им в случай на отсъствие или прекратяване правомощията на председателя, е друга част от предложението. Тихолов предлага и определяне на регламент за провеждане на заседания на председателския съвет в така наречения разширен състав – с присъствие на представители на политически групи или на представени в общинския съвет политически партии. Въпреки че това се прави, в Правилника няма регламент за такива заседания. А за да се работи добре за гражданите в общината, е необходимо в общинския съвет да се търсят и намират все по-често консенсусни решения и да се използва капацитетът на всички представени партии или коалиции за законни и целесъобразни решения, аргументира се още Тихолов.

Процедурният въпрос за реда за провеждане на заседание по всички или по отделни точки от дневния ред е оставен да се решава само в началото на заседанието при приемане на дневния ред, а въпрос за реда може да възникне и в хода на заседанието, след като то е започнало. И досегашната практика показва точно такива случаи, посочва още в предложението си Тихол Тихолов. Той предлага да се даде възможност и на председателя на общинския съвет да внася материали по важни въпроси по 24-часовата процедура, още повече че принципал по основните въпроси в администрацията и за населението и имуществото в общината е общинският съвет. Според него следва да се отстрани противоречието в двата текста в Правилника за 24-часовата процедура и за условието за разглеждане на заседание само на проекти за решения, разгледани в постоянна комисия.

За да се избегнат последващи спорове кой какво точно е предложил и за постигане на по-голяма точност при отразяване на предложенията, направени устно в заседание, е необходимо да се даде възможност за преценка на председателстващия да изисква устното предложение да бъде подадено и в писмен вид, посочва още Тихолов. Подобна практика вече е установена в общинския съвет, но за нея няма нормативна санкция.

Според председателя е необходимо да се въведе и нормативен ред за четене на политически декларации, нещо, случило се два пъти в заседания вече. Тихолов счита, че е необходимо прочетената декларация в оригинал и с подписите на авторите или подкрепилите я съветници да се прилага към протокола от заседанието.

Във връзка с всичко това той предлага изменения в 11 члена на Правилника за организацията и дейността на общинския съвет.

3 коментара

  1. “При директора се влиза само по голяма нужда! “

  2. На интернет страницата на Общински съвет Ловеч четем :
    „Предложение за изменение на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Ловеч, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандата 2011-2015 година (Вносител: Тихол Тихолов – председател на Общински съвет – Ловеч, проектът е публикуван на 10.07.2013 г.” изтеглете от тук.

    След изтегляне на предложението се оказва, че има : Предложение за изменение на Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет-Ловеч, направено от Тихол Тихолов – председател на Общински съвет – Ловеч.

    Правилник с точно такова наименование /цитирано в предложението на председател Тихолов/ Общински съвет Ловеч НЕ е приемал и не може да бъде изменян друг правилник с това предложение!

    Недопустимо е един председател на общински съвет /който не веднъж се е наричал – юрист/ да не знае точното наименование на правилника по който той самия работи и да прави официално предложение за изменение на несъществуващ правилник.

    По мое скромно мнение, към 15.07.2013 година на практика няма законосъобразно Предложение за изменение на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Ловеч, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандата 2011-2015 година (Вносител: Тихол Тихолов – председател на Общински съвет – Ловеч.

  3. lovechtoday каза:
    „Практиката досега по този вътрешен нормативен акт показа, че извън полето на регулация са останали възможни случаи, които, нерешени нормативно, блокират дейността на общинския съвет, мотивира се Тихолов. Според него е необходимо да се определи мнозинство при приемане на Правилник за дейността на обществения посредник, тъй като в закона е определено само мнозинството (квалифицирано) за избиране на посредника, но не и за приемане на правилник за дейността му.”

    Lovechtoday, Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМАСМА/ не е опредеил мнозинство за приемане на Правилник за дейността на обществения посредник, защото няма никаква необходимост от определяне на каквото и да е било мнозинство, тъй като съгласно разпоредбите на ЗМСМА общински съвет НЕ приема правилник с точно такова наименование.

    Ако става въпрос за Правилника за организацията и дейността на обществения посредник, който Общински съвет приема на основание чл. 21а. ал. 3. от ЗМСМА, то закона е определил точно с какво мнозинство общински съвет приема правилника със свое решение, справка:

    чл. 27. ал. 4. от ЗМСМА – Решенията на общинския съвет по чл. 21, ал. 1, т. 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 16, 17, 20 и по чл. 21а, ал. 3 се вземат с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците.

    Твърдението, че закона не е определил необходимото мнозинство за приемане на цитирания по горе правилник е или много сериозно НЕ познаване на ЗМСМА или обикновена лъжа.

Comments are closed.