kmetpojarnat1003141Павлин Иванов

Кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев предлага Тобиас Бауер –  Ръководител на Службата по пожарна безопасност, спасяване и защита на населението при бедствия в гр. Ерфурт и Фреди Уулс, директор на „Де Пасарел – Холандия“ за удостояване със званието „Заслужил гражданин на Ловеч“.

       В мотивите за това се казва, че добрите партньорски взаимоотношения между гр. Ловеч и гр. Ерфурт отдавна са се доказали във времето. Своя принос за тяхното обогатяване и разширяване дава и г-н Тобиас Бауер –  Ръководител на Службата по пожарна безопасност, спасяване и защита на населението при бедствия в гр. Ерфурт.

      Приятелските взаимоотношения с Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Ловеч, датират от 1997 г. Г-н Бауер е дълбоко съпричастен към проблемите на ловешките пожарникари. От 1999 г. до сега ежегодно организира обучения и обмен на добри практики на ловешки пожарникари в Пожарна служба – гр. Ерфурт. Мащабна е и неговата дарителска дейност. Дарени са:

1998 г.

Противопожарна автоцистерна LF 16

1999 г.

Линейка и хидравличен спасителен комплект (ножици и разкрачвател)

Противопожарна автоцистерна за сухо гасене (с прахова инсталация) Tro TLF 16

2000 г.

Специализиран автомобил за пожарна безопасност DB 601 DKB

2002 г.

Противопожарна автоцистерна LF 16

2007 г.

Специален автомобил – Противопожарна автоцистерна IFA-TLF W 50 LA LF 16

2011 г.

Специализирана въртяща се стълба W 50 DL 30

2013 г.

Линейка „Форд”;

Лек автомобил „Мерцедес” за координация на оперативните действия на ръководния екип за спасяване на хора в аварийни ситуации;

Два леки автомобила „Фиат Дукато” за извозване на пострадали, оборудвани с всичко необходимо за оказване на първа медицинска помощ и транспортиране до здравно заведение;

      За периода 2006-2014 г. Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Ловеч, е получила като дарение и следното оборудване:

Специализирано оборудване и пожаро-техническо въоръжение;

10 бр. защитни пожарникарски облекла;

20 бр. комплекти специални облекла и защитни каски за членовете на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”;

Резервни части за поддържането на базовите шасита „ИФА” на пожарните автомобили.

      През изминалите години са постигнати положителни резултати в партньорството между двата града в областта на пожарната безопасност и защитата на населението, което е заслуга на г-н Тобиас Бауер. Той е доказал се професионалист, на когото винаги можем да разчитаме.

    

pasarel1003141Мотивите за удостояването на Фреди Уулс, директор на „Де Пасарел – Холандия“ са, че от 2005 г. Фреди Уулс е привлечен в проекти и инициативи в България, насочени към подобряване на условията на живот, социалното включване и зачитане на достойнството на хората с интелектуални затруднения. „Де Пасарел“ става партньор на Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения и на нейния клон в гр. Ловеч – сдружение „Закрила“. Съвместно привличат Oбщина Ловеч за партньор по първия си голям проект с страната, финансиран по програма Матра: „БАЛИЗ – живот с достойнство за лицата с интелектуални увреждания“ (2008 – 2010 г.). В рамките на проекта представители на Сдружение „Закрила“ и община Ловеч участват в редица дейности и обмен на добри практики, насочени към подобряване на социалните услуги в общината. Иновативно прилагат разработения Динамичен модел за планиране на социалните услуги и Специализирания софтуер за индивидуално планиране.

Създадените ползотворни отношения с община Ловеч продължават и в следващия проект, в който бенефициент е Агенцията за социално подпомагане и с който се пилотират дейности за повишаване на ефективността и ефикасността в доставката на социалните услуги. Проектът носи наименованието „От планиране към ефективно предоставяне на социални услуги в общността за лица с интелектуални увреждания“ и се реализира в периода 2010 – 2012 г. Представители на Общината и социалните услуги в общината, както и представители на сдружение „Закрила“ и управлявания от тях дневен център се включиха в редица дейности, свързани с концепцията за Централен офис за услуги и ранна интервенция и водене на случай.

Изградените отношения на доверие и партньорство между общината и фондация „Де Пасарел – Холандия“ и лично с нейния директор г-н Уулс продължиха и след приключване на проекта, когато г-н Уулс  заяви намерението си да продължи подкрепата си за развитието на социалните услуги за хората с интелектуални увреждания в общината и да подкрепи няколко инициативи, които ще осигурят по-добра грижа за хората с увреждания.  Предвидената безвъзмездна финансова подкрепа е в размер на 250 000 евро.

В резултат на доброто сътрудничество между община Ловеч и Фреди Уулс през 2010 г. беше изготвен архитектурен проект за построяване на първи център за настаняване от семеен тип. Когато се взе решение за реализирането на мерки по Оперативна програма „Регионално развитие“ ,  Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ:  BG161PO001/1.1-12/2011  „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск”, изготвеният типов архитектурен модел беше възприет като модел за всички Центрове за настаняване от семеен тип  в цялата страна.

На 16.10.2011 г. е подписано Споразумение за сътрудничество между Община Ловеч и „Де Пасарел – Холандия“, което е одобрено с Решение № 836 от 29 септември 2011 г. на Общински съвет – Ловеч. По предвидените дейности до момента са реализирани два проекта в община Ловеч – за изграждане и оборудване на Трудовия център „Майсторилница“ на стойност 100 000 лв. и за подпомагане завършването на новите резидентни услуги – 3 Центъра за настаняване от семеен тип и 1 Защитено жилище на стойност  35 000 лв. За закупуване на лек автомобил, приспособен за лица с увреждания, са осигурени 30 000 лв., след като на 26.02.2014 г. се подписа Анекс към Споразумението за сътрудничество. През м. април 2012 год. се организира едноседмично практическо обучение на наши социални работници в социалните услуги, предоставяни от „Де Пасарел“ в Холандия, което беше изцяло финансирано от Организацията. Целта на обучението е повишаване на квалификацията и опита на специалистите и подобряване качеството на социалните услуги, предоставяни от Община Ловеч. 

Фреди Уулс притежава висока степен на компетентност в областта на управлението, ръководенето и теориите за социално подпомагане, отлична компетентност в областта на обществените системи и обществения организационен анализ и функционирането на социалните системи в Холандия и България. Неговата подкрепа и опитът му в България разви отлична компетентност в областта на използването на холандския опит в община Ловеч  и знания по отношение на българската реалност и съгласно нуждите на българската социална система.  В резултат на това при предоставянето на различните социални услуги в нашата Община се прилагат: Динамичен модел за планиране на социалните услуги в общността, Ръководство за социалните услуги в общността за лица с интелектуални увреждания и Модел за социално включване на лица с леки умствени проблеми.

Отношенията на доверие и сътрудничество продължават и до днес, като не се изчерпват само с формалните контакти по изпълнение на проекти. Господин Уулс е винаги на разположение със съвет или мнение пo въпроси, свързани с развитието на социалните услуги, а отношенията на сътрудничество се пренесоха и към създадената от „Де Пасарел – Холандия“ българска организация – Фондация „Де Пасарел България“

 

Предложенията са направени на основание чл. 21, ал. 1, т. 22 от ЗМСМА, чл. 50, т. 2  и чл. 55, т. 6 от Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на Община Ловеч.

 

2 коментара

  1. По какви критерии избират почетните граждани някой знае ли?

  2. Предложенията не са лоши! Но като се има предвид, че Казанджиев прокара идеята си да направи Кълбов, бивше ченге и изпечен мошеник, почетен гражданин на Ловеч, ясно е, че дори и Горов да предложи, пак ще успее.

Comments are closed.