police1103141Районна прокуратура – Троян внесе обвинителен акт срещу 55-годишен мъж, управлявал технически неизправен камион, който се запалил и след удар в къща разпространил пожара върху сградата и причинил значителни материални щети, съобщават от там.

Обвинението срещу Христо Г. е за това, че на 30 март 2015 г. в с. Балабанско, Ловешка област, при управление на техническо неизправно МПС – лекотоварен автомобил „УАЗ“, без регистрационен номер, нарушил правилата за движение по пътищата /движещите  се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат технически изправни/. В следствие на неизправностите  в камиона възникнал и се разпространил пожар, като въпреки че обвиняемият изгасил двигателя и напуснал лекотоварния автомобил,  същият продължил да се движи и се блъснал  в къща. При удара пламъците от камиона се прехвърлили върху фасадата и бързо обхванали  сградата. Причинени са значителни имуществени вреди на собствениците на сградата в размер на 15 341 лева.

Обвиняемият е земеделски производител и отглежда крави в с. Балабанско. За целта закупил лекотоварен  автомобил УАЗ.  В началото  на 2010 г. той  отишъл да регистрира автомобила   в КАТ – Ловеч, но регистрацията му  била отказана поради нередности. Камионът му бил необходим, за да извозва сено и започнал да го управлява без номера, неработеща ръчна спирачка и други неизправности.   На 30 март 2015 г., докато обвиняемият прекарвал сено с УАЗ- ката от склад в с. Балабанско  до краварника,  камионът се  запалил и пламъците обхванали натовареното сено. Обвиняемият слязъл в движение и започнал да сваля на земята запаленото сено. След около минута огънят навлязъл в кабината и автомобилът започнал да се движи напред. Обвиняемият направил опит да се качи в горящата кабина и да спре движението на автомобила, но не успял. Горящият камион се блъснал във фасадата на къща и пламъците бърза обхванали сградата. Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.