nark104131Превантивно-информационният център към община Ловеч стартира мерки за превенция срещу употребата на дрога сред учениците. Вече излезе от печат брошурата „Да опазиш детето си“. Тя е предназначена за родителите и е своеобразен апел. Ще бъде открита и изложбата „Лицата на дрогата“ съвместно с Регионалната библиотека, материалите ще бъдат разпространени във всички училища и структури на гражданското общество в Ловеч. Предвид факта, че наркотици се предлагат и в интернет, предстои изготвяне на програма „Безопасен интернет“. Сред младите ще бъде разпространен филмът „Метамфитаминът – опасният наркотик“, в последната седмица на април ще се проведе обучение на учителите във връзка с превенцията на наркотици.

Вече работи и екип за съдействие на родители на младежи, които опитват или употребяват наркотици, в него са експерти от Превантивно-информационния център, психолог от Центъра за обществена подкрепа и служители на полицията.

От днес в основните училища стартира и Програмата „Превенция и антиагресия“, предназначена за деца от първи до четвърти клас. В момента тече и проучване за агресия при учениците от първи-шести и седми-единадесети клас.

Мерките за превенция на Центъра са продиктувани от тревожните данни, изнесени в докладите за употребата на алкохол, цигари и наркотични вещества от ученици в 10 и 11 клас и за употребата и на алкохол и тютюневи изделия от ученици в 8 и 9 клас. Те сочат, че 70 % от учениците са опитвали наркотици, 40 % употребяват редовно, 32 % от учениците са редовни пушачи, 56 % употребяват твърд алкохол, като по-голямата част пият всеки ден. Тези два доклада са на база анализ на проведени в периода 18 февруари – 1 март т. г. анкети сред 573 ученици.

Училищата, в които са проведени анкетите от Превантивно-информационния център, са СОУ „Св. Климент Охридски“, Професионалните гимназии по ветеринарна медицина, по механоелектротехника, по икономика, търговия и услуги и по кожарство, облекло и химични технологии, Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“, Природоматематическата гимназия, СОУ „Тодор Кирков“ и СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Александрово.

Всичко това се прави в изпълнение на Програмата за превенция употребата на наркотични вещества на територията на община Ловеч.