Превантивно-информационен център / ПИЦ/ за борба с наркотичните вещества към Община Ловеч отбеляза Световния ден на психичното здраве – 10 октомври. Употребата на наркотици и алкохол може да има последствия както върху тялото и психиката, така и върху социалното функциониране на човека, припомнят оттам. Особено голям риск представлява комбинирането на две или повече психоактивни вещества.

В тази връзка екип от Превантивно-информационен център / ПИЦ/ за борба с наркотичните вещества към Община Ловеч, съвместно с РЗИ- Ловеч, организираха мероприятие, което се проведе в Професионална гимназия по икономика търговия и услуги /ПГИТУ/ – Ловеч. Участие в инициативата взеха ученици от 9 клас.

РЗИ представи информация за причините и последствията от агресия, депресия и тревожност сред младите хора под формата на презентация. Впоследствие екип от ПИЦ проведе дискусия на тема „ Как наркотиците влияят върху психичното здраве на човека“. Акцент в дебата бяха въпроси свързани с въздействието на наркотиците върху психичното здраве; какво е психическа зависимост; какви са вариантите за изход от нея; може ли да се приеме, че марихуаната е опасна за здравето и води до пристрастяване.

Основната цел на мероприятието беше да се подобри информираността на младежите, относно психическите разстройства, до които може да доведе употребата на наркотични вещества. Тийнейджърите бяха много активни и проявиха желание да разберат за опасностите и рисковете, които крият новите наркотици т.н. още „дизайнерски дроги“. Беше представен видео материал, относно пагубните последици, които нанасят сред обществото синтетичните наркотици.

Мероприятието завърши с групова консултация от страна на учениците, че „Няма безопасни наркотици, няма безопасна доза, няма безопасен прием“.