ezikova17041514Павлин Иванов

Слънчев, топъл и цветен ден. Такъв беше днешният празник на ловешката Езикова гимназия. Слънчеви усмивки, топли прегръдки между приятели в цветен и пролетен Ловеч. Това донесоха в града стотиците ученици, учители и бивши възпитаници на най-старото езиково училище в страната, което днес отбеляза 65-годишнината от създаването на първата езикова гимназия в страната и 135 години чуждоезиково обучение в града!

В дни като днешният, Ловеч се оживява. Оживяват спомени от прекрасните години в Езиковата, оживяват и мечтите за бъдещето на всички, докоснали се до една десетилетна традиция, неповторима атмосфера и осъзнали чувството за общност.

Езиковата в Ловеч, емблема на люляковият град. Училище, създало и възпитали хиляди достойни българи.

ezikova17041542Днес, за празника на Езиковата бяха получени десетки поздравителни адреси от цял свят. Ловчанският митрополит Гавриил, народният представител Корнелия Маринова, зам. министъра на МРРБ Деница Никола (възпитаник на гимназията), Областният управител д-р Бояджиева, кмета на Ловеч Минчо Казанджиев, директорът на РИО Еленко Начев поздравиха езиковци и техните преподаватели, изпълнили до краен предел залата на Драматичен театър Ловеч.

Кметът Минчо Казанджиев удостои Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ с почетния знак на община Ловеч за изключителен принос в издигане престижа на средното образование и авторитета на община Ловеч. Почетният медал на община Ловеч бе присъден на директора на Езиковата Радослав Хитов за изключителния му принос в развитието на образователната система в общината и за активната му дейност във всички области на обществения живот.

ezikova17041513Отличията бяха връчени днес на церемония по случай празника на училището. Езиковата получи и почетния знак на Регионалния инспекторат по образованието.

Но най-важното, най-истинското нещо, което се случва всяка година на празника на Езиковата остава и ще бъде завинаги, е срещата между всички онези, обединени от каузата на „Училището на хълма, където знанието ражда мечти“

А пиесата … о, това е една друга тема, която заслужава специално внимание!