На тържествен концерт на 31 октомври вечерта в Ловчанско читалище  „Наука-1870 г.“ бе отбелязан Деня на народните будители – 1 ноември, като бяха връчени множество награди.
„Ако 24 май е пролетното изригване на българския дух, то 1 ноември е нашият „есенен 24 май, който поразява със своята широта и всеобхватност“. Това подчерта в празничното си слово кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя за първи път спомена наред с другите будители и поп Кръстю Никифоров – един от най-образованите хора в онова време в Ловеч. После припомни един от неговите уроци:
„Той сочи на тогавашния ловчански владика, че сред най-важните неща в неговото управление са училищата и черквите. И го съветва: Прегледайте училищата; защитете истинските и достойни учители, а шарлатаните презрете. Претърсете свещенството; на достойните дайте дързост да изпълняват истински високите си длъжности, а грубите и вредителните възпрете.“
Кметът на Ловеч честити празника на всички българи, които живеят в безграничния свят на будността, честа и достойнството.
В своето прочувствено приветствие Ловчанският митрополит Гавриил припомни пък за живота и чудесата, които е сътворил покровителят на българския народ Свети Иван Рилски, който се чества на 1 ноември. Той припомни и примера на такива герои като  Васил Левски (йеродякон Игнатий) – герой, каквито много от развитите държави нямат. В тържеството взе участие и Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието – Ловеч.

Празникът продължи с награди. Заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов връчи награди и грамоти  на отличените  участници в общинския конкурс за мултимедийна презентация „Левски и моят град“, посветен на 180-годишнината от рождението на Апостола. Техните преподаватели получиха юбилеен плакет „Васил Левски“. Първо място спечели Борислава Кабадийска от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ с ръководител Людмила Брънекова, чиято презентацията бе показана на публиката.
На второ място се класира Галин Ганев от ППМГ – Ловеч с ръководител  Юлиана Близнакова, която бе и водеща на изявата.
Кметът Корнелия Маринова връчи на Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“ почетна грамота и награда в категория „Партньор на общините“ от Национално сдружение на общините в Република България за партньорство с община Ловеч в областта на културата. Отличията получи Стоян Георгиев, председател на Ловчанското читалище.
Награди връчи и Веселина Мончева, директор на РБ „Проф. Беню Цонев“, на отличените в конкурс на библиотеката участници.
Първо място бе за Василена Тихомирова Джамбазова от ПЕГ “Екзарх Йосиф І”, второ място – за Ангел Христов Ангел от ПЕГ “Екзарх Йосиф І” и трето – за Симона Станиславова Данова от ПЕГ “Екзарх Йосиф І”.
Празничният концерт откри вокалната група „Изворче“ при ОУ „Васил Левски“, с ръководител Дочо Дренски. Следваха изпълнения на вокална група „Звънче“ към ОУ „Васил Левски“,  изпълнение на Иванеса Лазарова на акордеон, вокална група „Димовче“ към ОУ „Проф. Димитър Димов“, арт формацията „Огнени ритми“ от ППМГ и други. Вечерта завърши с изпълнение на песента „Ден на будителите“ от сборна формация от  „Звънче“ и „Димовче“.

4 коментара

  1. В навечерието на Деня на будителите бях в гр. Елена на екскурзия с колеги.
    Присъствахме на много скромно и кратко, но изключително вълнуващо вечерно тържество с факли, в което участваха само деца.
    Без политическо и управленско присъствие.
    Без неуместни и неподходящи за този празник награди.
    Без нищонеказващи, фалшиви и лицемерни „ярки“ кметски словесни витиеватости от рода на „Честит празник на всички българи, които живеем в този безграничен свят на будността, на честа и достойнството“. Леле мале!!
    Защо наистина не се разграничават двата хубави български празника 24-ти май и 1-ви ноември?!
    В Деня на будителите се отдава почит САМО на българите възрожденци, живели през периода от 1762г. до 1878г. Да се знае родолюбивото им дело, да се предава от поколение на поколение и да е пример за подражание на читалищни дейци, църковници, ктитори, на по-заможните дарители и спомоществователи.
    Денят на славянската писменост, 24-ти май, е посветен на писменото слово и дейците на науката, просветата и културата.
    В какво конкретно например се изразява „будността, честта и достойнството в безграничния свят“ на кметицата- училищен директор в неплатен служебен отпуск от 2011г. досега Корнелия Маринова и на зам.-кмета и също училищен директор в неплатен служебен отпуск Венцислав Христов?! 🙂

    1. Както би казал Гацо Бацов, изразява се “в яденье, пиенье и некоя сгодна женица”.

Comments are closed.