cvetnica-lovech201220Празненствата за Цветница в Ловеч започват на 26 април, петък. В 16 ч. ще се проведе фестивалът за детска песен „Пеещо яйце“ – на сцената на площад „Тодор Кирков“. Пак във Вароша в 18 ч. започва благотворителният концерт, организиран от ловешкото женско дружество „Благодетел“.

На следващия ден – събота, 27 април, Лазаровден, проявите тръгват от сутринта. В 10.30 ч. на сцената на площад „Тодор Кирков“ започва празничният концерт „Да пеем заедно с децата от детските градини на Ловеч“. На обед (12 ч.) ще видим модното ревю на Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии, а час по-късно започва Регионалният събор на народното творчество „Цветница в Ловеч“. Първо концерт ще изнесат любителски колективи от с. Българене, Ловчанско читалище, с. Горан и с. Лисец (13 ч.), а любителските колективи от Угърчин, Дневния център за деца с увреждания, с. Дренов и с. Орешак ще се изявят на сцената в 14.30 ч. В 16 ч. ще бъде открита в изложбена зала „Вароша“ фотоизложба и скулптура от гр. Лавал, Франция. В 17 ч. е концертът на Общинския фолклорен ансамбъл „Ловеч“ и детския танцов състав „Ловеч“ при ОДК, от 18.30 пеят група „ВАКАЛИ“. Денят ще завърши със спектакъла „Звук и светлина“ – „Историята своя тачим“ (21 ч.).

Тържественото откриване на празника Цветница ще е на 28 април, неделя, от 11.30 ч. на сцената на площад „Тодор Кирков“. Тогава кметът на Ловеч Минчо Казанджиев ще обяви кумичката на 2013 г. Коя е тя, ще стане ясно половин час по-рано, когато от Транспортния мост ще се проведе традиционният ритуал „По вода”. Сутринта в 9 ч. в Катедралния храм „Св. Троица” ще бъде отслужена Златоустова света литургия.

След тържественото откриване на празника на площада в кв. Вароша ще се извие традиционното хоро, водено от кумичката на 2013 г. След това – от 12.30 ч., започва концертът на Народно читалище „Зорница – 2010“. От 14 до 16 ч. продължава Регионалният събор на народното творчество. Първият концерт е с участието на любителски колективи от с. Абланица, с. Александрово, с. Малиново и с. Йоглав, а вторият (15 ч.) – от с. Радювене, с. Баховица, с. Шипково, с. Славяни и с. Дойренци. В 17 ч. започва концертът на танцова формация „Български огън“ от Университета по архитектура, строителство и геодезия – София. Празненствата за Цветница ще завършат с концерт на гайдарския оркестър при Народно читалище „Христо Ботев – 1869 г.“ – Калофер.

 

За Цветница и Лазаровден

 

Цветница е празник, който от години се чества в Ловеч като тържество на пролетта, културата и занаятите и събира хиляди гости. Пада се в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден, и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона. С тях жените баят против уроки и болести.

На Цветница се изпълнява и последният лазарски обичай – “кумиченето”. Преди обяд всички лазарки се отправят вкупом към реката. Всяка девойка носи със себе си китка цветя, върбово венче или малко хлебче, наричано “кукла”. Момите се подреждат една до друга покрай брега или на моста над реката и едновременно пускат китката, венеца или хлебчето. Онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата и излезе най-напред, се избира за “кумица” или “кръстница” на лазарките. От този момент тя се превръща в обект на специално уважение и почит от страна на останалите момичета. На третия ден от Великден момата-кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца. С тази обща гощавка завършва и празничният лазарски комплекс, посредством който девойките демонстрират своя нов социален статус и годността си за встъпване в брак.

Деня преди Цветница православната църква посвещава на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Нашият народ нарича празника “Лазар”, “Лазарица” или “Лазарова събота”. В празничния календар той заема винаги съботата една седмица преди Великден. Характеризира се с няколко особено интересни и старинни по своя произход момински обичаи – лазаруване, кумичене и боенек.

 

На самия Лазаровден рано сутринта, пременени в нови и чисти момински носии, закичени с венци и свежи китки по главите, лазарките тръгват на групи по махалата да обикалят селските домове. През цялото време те пеят празнични обредни песни, като изпълняват и своя ритуален танц, наричан най-често “боенек”. Стопанката кара лазарките да подскачат високо и да потропват с крака, за да растат високо посевите и да се плодят домашните животни. После тя дарява девойките с яйца, които те събират в кошнички и боядисват за Великден.