vinetki1201151Право на безплатни едногодишни винетки имат лицата с 50 и над 50% намалена трудоспособност, за един лек автомобил – тяхна или съпружеска собственост. Заявления за безплатни винетки се приемат целогодишно, информират от РДСП Ловеч.
От подпомагането могат да се възползват и лица, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. От 1-ви юни тази година отпадна изискването за предоставяне на копия от удостоверенията за раждане на децата.

Заявленията се подават по образец в Дирекции “Социално подпомагане” по постоянен адрес, като към тях се прилагат и документи от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК, копие от свидетелство за регистрация на автомобила и копие от
застрахователна полица за “Гражданска отговорност”, лична карта или паспорт.

Дирекция “Социално подпомагане” дава едногодишните винетни стикери след обработката на документите.

Броят на подадените заявления за безплатни винетки до момента в Дирекции “Социално подпомагане” за област Ловеч по общини са, както следва:

  • община Априлци – 12;
  • община Летница – 50;
  • община Ловеч – 1216;
  • община Луковит – 160;
  • община Тетевен – 331;
  • община Троян – 524;
  • община Угърчин – 74;
  • община Ябланица – 94.

 

 

Регионална дирекция за социално подпомагане – Ловеч отново напомня, че за хората с увреждания, притежаващи пожизнени Експертни решения на ТЕЛК срокът на социалните оценки е петгодишен. След изтичане на този срок е необходимо отново да бъде подадено заявление-декларация за изготвяне на нова социална оценка в офиса на Дирекции “Социално подпомагане” и изнесените работни места към ДСП по постоянен адрес, както следва:

ДСП – Ловеч – Ловеч, ул.”Търговска” №24

ИРМ – Летница – Летница, ул. “Бачо Киро” №24

ИРМ – Угърчин – Угърчин, пл. “Свобода” №10

ДСП – Луковит – Луковит, ул. “Възраждане” №53-55

ИРМ – Ябланица – Ябланица, ул. “М. Петров” №1-3

ДСП – Тетевен – Тетевен, ул. Д. Благоев” №2А

ДСП – Троян – Троян, ул. “д-р Спас Бояджиев” №10

ИРМ – Априлци, ул. “В. Левски” №104

През 2015 година изтича срока на социалните оценки на около 3860 лица, изготвени през 2010 година.