oslovech809141Две предложения на постоянната комисия по правно-нормативни въпроси за определяне на кандидатите за съдебни заседатели в Окръжния и Районния съд в Ловеч ще гледа на заседанието си на 10 септември общинският съвет.

Правната комисия предлага на общинския съвет да внесе в общото събрание на Апелативен съд – Велико Търново, предложение с 35 кандидатури за съдебни заседатели в Окръжния съд и в общото събрание на Окръжен съд – Ловеч, предложение с 25 кандидатури за съдебни заседатели в Районния съд. Предложените отговорят на изискванията на Закона за съдебната власт, според който съдебен заседател е дееспособен български гражданин, който е навършил 21 години, но не е навършил 65 години, към момента на определянето му за съдебен заседател, ползва се с добро име в обществото и не е осъждан за умишлено престъпление независимо от реабилитацията.

Кандидатите са основно учители, икономисти, инженери.

Процедурата по изготвяне на предложенията за съдебни заседатели бе открита от общинския съвет на сесията в края на юни. Това се прави съгласно Закона за съдебната власт, според който общинските съвети, намиращи се в съдебния район на съответния съд, правят предложения за съдебни заседатели.

Мандатът на новите съдебни заседатели започва на 1 януари 2015 г. Той е петгодишен.

1 коментар

  1. На кои избори гражданите на Ловеч ще изберат тези номинирани /и други номинирани ако има/ представители на съдебната власт, съобразно действащата Конституция на Р.България.

    Хващам се на бас, че поне един от общинските съветници в тази правна комисия към ОбС Ловеч е прочел Конституцията. Лошото е, че не мога да се хвана на бас, дали е разбрал какво пише в нея и по-специално в чл.1-ви и чл.5-ти.

    Гледам, че ОбС Ловеч буйно развява знамето на т,нар. Закон за съдебната власт. Да, там пише, че ОбС правят предложения, но, ЗАБЕЛЕЖЕТЕ – НИКЪДЕ НЕ СЕ ПОСОЧВА КОЙ НА ПРАКТИКА ИЗБИРА ТЕЗИ СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ. Това може да видите и да се убедите от самия закон в Раздел II, чл.чл от 66 до 75.

    Пак питам “умниците” които без да им мигне окото върнаха стария Член първи от живковата Конституция за ръководната роля на партията/партиите – КОЙ ИЗБИРА съдебните заседатели???? Кой избира другите органи и представители на съдебната власт, за да се нарича власт по смисъла на Конституцията?

    Дори по старата Конституция с ръководната роля на партията – съдебните заседатели се избираха от народа на избори. Не и в днешна /псевдо/европейска” и /псевдо/демократична България.

    Въпрос към юриста г-н Тихолов и Председател на ОбС Ловеч – Уважаеми г-н Председател, Конституцията на Р.България означава ли нещо за ОбС Ловеч?

    Въпрос към гражданите на Ловеч /и на Троян/ – Орязаха ви конституционните права. Партиите на практика си пробутаха собствени партийни протежета за съдебни заседатели за вашият ловешки /троянски/ съд. Наясно ли сте, че с тези антиконституционни действия на партиите в ОбС Ловеч и Троян – нито един политически разбойник няма как да бъде осъден? Наясно ли сте, че ОбС Ловеч /както и ОбС Троян/ ЗАЛИЧИХА т.нар. 25-годишен демократичен преход и отново ни върнаха в тоталитаризма с “ръководната роля на партиите”? Наясно ли сте вече, защо откакто сме станали член на ЕС – постоянно сме под мониторингов контрол единствено за съдебната ни власт? Наясно ли сте, че след 25 години “реформи” в тази власт отново сме в изходно положение и че тази Реформа никога няма да приключи?

    Наясно ли сте, че докато си траем и си затваряме очите, не само ние гражданите, но и много качествени съдии и прокурори ще страдаме и ще бъдем заложници на Красьо Черничкия и на политическите разбойници, които нямат никакъв интерес от качествена и работеща съдебна власт?

Comments are closed.