levski1901141Предложение на кмета на общината за приемане на Правилник за устройството и дейността на Регионалния исторически музей в Ловеч ще гледат на заседанията си постоянните комисии по образование, култура, младежта и децата, по бюджет и финанси и по правно-нормативни въпроси. Правилникът се приема от общинския съвет след съгласуване с министъра на култура съгласно Закона за културното наследство, устройството и дейността на музеите.

Музеят е културна и научна организация, която издирва, изучава, опазва и представя културни ценности, природни образци и антропологични останки с познавателна, образователна и естетическа цел на територията на област Ловеч, е записано в Правилника. Участва в държавната политика по опазване на културното наследство.

Музеят е юридическо лице на бюджетна издръжка, второстепенен разпоредител с бюджет към община Ловеч. Създаден е с решение на настоятелството на Ловчанското читалище през 1895 г.

Основните дейности на Музея, посочени в Правилника, са опазването и представянето на движими и недвижими културни ценности. За осъществяването им Музеят издирва движимите културни ценности чрез получаване и документиране на информация от различни източници, изучава, събира, придобива, съхранява и документира културните ценности, извършва идентификацията им, публикува резултатите от нея, прави теренни проучвания. Музеят има и научноизследователска дейност, организира и провежда научни прояви, издава научни, научнопопулярни и рекламни материали. Сред дейностите му е организиране и участие в постоянни и временни експозиции, консервация и реставрация на културни ценности, подготовка и провеждане на образователни програми. Музеят предприема действия за законосъобразно съхраняване на движими културни ценности във фондовете му, както и за опазването им, осъществява дейност по дигитализация на основния и обменния фонд. Освен тези два фонда Музеят формира още научно-спомагателен фонд и научен архив.

Финансирането става от бюджета на община Ловеч, от целеви средства от републиканския бюджет, от вноски от общините, на чиято територия развива дейност, от реализирани собствени приходи от извършване на услуги, спонсорство, дарения, завещания, от защитени проекти по международни и национални програми.

Структурата на Музея включва специализирани отдели и администрация. Специализираните отдели са 5 – археология, етнография, история на България XV-XIX век, нова и най-нова история на България, природа. Администрацията включва три отдела – административно-финансов, работа с публика и консервационно-реставрационен. Музеят се ръководи от директор, който се назначава за срок от пет години след конкурс. Той организира, координира и контролира цялостната дейност и е разпоредител с бюджета. Към Музея функционират комисия по идентификация и регистрация на културни ценности, експертно-оценителна комисия и фондова комисия. Съвещателен орган е Музейният съвет, който обсъжда проблемите и перспективите, финансовото състояние и популяризаторската дейност. В състава му са включени изтъкнати културни и обществени дейци, изявени музейни специалисти и представители на деловите среди.

Организацията на работата включва осигуряване на дни и часове за посещения, създаване на подходящи условия за достъп до музейните експозиции на хора с увреждания. За индивидуално или групово посещение се заплащат входни билети, намаление или освобождаване от заплащане ползват деца, учащи се и хора с увреждания.