По традиция за Никулден в Ловеч на желаещите граждани беше раздаден рибен курбан за здраве и благоденствие. Първите порции бяха сипани от заместник-кметовете на Община Ловеч Даниел Колев и Венцислав Христов. Преди това курбанът бе осветен от отец Любомир Казашки с пожелания за здраве и благополучие към събралите се хора.

На 6 декември православната църква слави паметта на Свети Николай Мирликийски, който е сред най-почитаните християнски светци, защото помагал на бедните и изпадналите в беда хора.

Раздаването на курбан стана след службата до новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий” .  До 12 часа близо 130 жители на Ловеч получиха безплатно рибено ястие и питка. За целта в казана бяха сварени 20 кг риба, предоставена от дарител, който пожела анонимност. Питките пък са дарение от управителя на фурната в с. Гостиня, фирма „ПИМ – Михайлови“ ООД.

Първи на опашката за безплатно ястие се бе наредил възрастният Божидар. Той взе две порции, защото съпругата му Виолета е незряща и не може да дойде. Пожелавам да сме живи и здрави, каза ловчалията.

Печена скумрия имаше в обедното меню на всичките 300 потребители на Домашния социален патронаж. Не са без рибено ястие и настанените в Дома за възрастни с физически увреждания в с. Сливек, Дома за стари хора „Върбовка“ и в Дневния център за възрастни с тежки психически заболявания в Ловеч.

Никулден е сред обичаните зимни празници. Народът почита Свети Николай Мирликийски, който наистина творил чудеса. Според една от легендите, когато на дъното на лодката на един рибар се отворила дупка, Свети Николай я затворил с шаран и спасил рибаря. От тогава се смята, че шаранът е жертвена риба, а последният улов се принася в жертва на светеца. Затова по традицията днес рибата трябва да е шаран.

Никулден е празник на рибари, моряци, пътешественици и авантюристи, на банкери и търговци. Кметът Корнелия Маринова отправи специално поздравление към всички празнуващи. Само  имениците в общината са близо 1800.