sostra2208131Усилията на Община Троян за реализиране на проект, който цели устойчивото развитие на туризма, се увенчават с успех

Маргарита Генкова 

Пътуване по част от древен римски път, посещение на минерални извори, на останки от старинни крепости, както и опознаване на природните красоти в Централна Стара планина. Това ще предлага един нов проект, идеята за който е на кмета на Троян Донка Михайлова и усилията са насочени към развитие и утвърждаване на общината като конкурентна туристическа дестинация за целогодишен туризъм, като активно се използва културно-историческия потенциал на региона. За целта, в началото на 2014г., по покана на троянския кмет, в с. Орешак се проведе работна среща между кметовете на общините Троян, Сопот, Хисаря, Карлово и Павел баня и зам.-министъра на икономиката и енергетиката в предишното правителство Бранимир Ботев относно подготовката и стартирането на проекта „Виа Траяна Балканика“. Обсъдено беше създаването на Регионален проект за устойчиво развитие на туризма „Централен Балкан – Розова долина“ и налице са вече първите резултати.

С три нови паметника на културата от национално значение ще обогати културното си наследство Троянския край. След проведена междуведомствета комисия в края на 2014 г. и заседание на 16 март 2015 г. на Специализиран експертен съвет към Министерство на културата бе взето решение да се предложи на Министъра на културата римската крайпътна станция Состра ( землище на с. Ломец ) и раннохристиянската базилика Св. Георги в землището на с. Дълбок дол да получат статут за паметници от национално значение. Споменатите паметници попадат в границите на изключително добре запазен и наситен с паметници крайпътен античен комплекс разположен на важния за римската империя път свързващ Дунав при с. Гиген и Филипополис (дн. гр. Пловдив) Този комплекс е сред най-бързо развиваващите се туристически дестинации в Северна България през последното десетилетие.

Состра (едноимената крепост и крайпътна станция) се проучват от археологически екип под ръководството на доц. д-р Иван Христов – зам.-директор на Националния исторически музей. В близките месеци археолозите ще проучат останките от станцията обслужвала римската държавна поща, римски императори и висши магистрати преминавали Хемус ( Стара планина ) по споменатия древен път. Всички старини ще бъдат съхранени на открито под специална защитна конструкция, като по този начин Община Троян си поставя амбициозната задача да увеличи експозиционната площ с археологически паметници на Состра. Предвижда се изграждане на археологическа база в новозакупен имот от общината, в който през миналия сезон д-р Христов откри цялостно запазен римски басейн и основи на сгради отоплявани с подово отопление.

През лятото археологическите проучвания ще продължат в земеделски парцели, разположени срещу главната порта на крепостта Состра. Въпросните парцели са разположени с лице към съвременния главен път Ловеч- Троян и за тях Община Троян е изготвила подробен устройствен план и е променено предназначението на земята за изграждането на път, паркинг за туристите и посетителски център.

Третият паметник, който предстои да бъде обявен съвсем скоро с категория национално значение е най-добре запазеното трасе на римския път в района на туристическо градче Беклемето в близост до Троянския проход. Трасето представялява истинска антична магистрала широка 7 метра, с осова линия, банкети и съпъстваща инфраструктура като наблюдателни кули и сгради обслужващи търговския трафик в прохода през античността.

Партньори на програмата за проучвания и опазване на римското наследство в Троянския край, освен Националния исторически музей, са Ротари клуб- гр. Троян и Музея на занаятите в гр.Троян.