seitba505151Даниела Балабанова

По-малко площи със зърнени култури ще бъдат засети в Ловешка област, съобщи директорът на областна дирекция „Земеделие” Димитър Николов. С около 35 хиляди декара по-малко ще бъдат засети тази година с маслодаен слънчоглед. От подготвените за сеитба 90 хиляди декара до момента за засети 83 хиляди декара, като голяма част от тях вече са подхранени и третирани с хербициди.

Наполовина по-малко ще бъдат засетите площи с царевица. При 123 хиляди декара за миналата година сега са предвидени 56 650 декара, като 90 процента от тях вече са засети.

С близо 50 хиляди декара по-малко са и площите с пшеница – 175 хиляди декара. Ечемикът запазва почти еднакъв брой декари, като в момента са засети 31 145 хиляди декара. Ечемикът и пшеницата са в етап на вретенене.

Според Николов по-малко засетите площи със зърнени култури се дължат както на продължителните валежи, така и на новите задължения на земеделските производители за сеитбооборот. Той добави, че на места има площи, засегнати от градушки, като последният сигнал е от село Петревене, община Луковит.

По думите му закъснялата сеитба заради дъждовете и мократа почва може да доведе до съвпадане на цъфтежа с лятното засушаване, което да окаже негативен ефект върху добивите. Засега обаче прогнозите са за добра реколта.