elenkonachev703141По-малко от една трета от училищата в Ловешка област имат постоянна охрана, съобщиха на БТА от Регионалния инспекторат по образованието. От общо 59 в 16 има щат за охрана, портиер или пазач и едно училище има сключен договор с охранителна фирма. В девет учебни заведения тази функция се изпълнява циклично от непедагогическия персонал, а в останалите няма щат за охрана.
Във всички училища обаче е осигурен пропускателен режим и график на дежурства на учителите и помощния персонал, допълват от инспектората.
В 69 процента от училищата, т.е. в 41, има монтирано видеонаблюдение. То обхваща коридори, вход, класни стаи. Според директорите броят на камерите трябва да се увеличи.
В повече от 50 процента от училищата има необходимост от възстановяване на оградата. Това е трудно, тъй като някои от дворовете са огромни, надхвърлят 15 декара.
Големите площи създават и проблеми с осветеността на училищните дворове. Регистрирано е едно неосветено училище, което ползва уличното осветление – в село Бабинци, Тетевенско.
По думите на началника на Регионалния инспекторат по образованието Еленко Начев общините и директорите на учебните заведения са поели ангажимент да отстранят нередностите. В Ловешка област няма случаи на влизане и агресивно поведение от външни лица.

3 коментара

  1. то от външни лица няма намеса, достатъчни са изцепките на учениците вътре в него – в Кирков – например! В училище с ножове, газови пистолети….

Comments are closed.