denbotev206146Ловеч почете паметта на далите живота си за свободата на България. Венци и цветя за 2 юни пред паметната плоча на загиналите Ботеви четници от Ловеч и пред паметника на войводата Тодор Кирков поднесоха кметът на общината Минчо Казанджиев, зам.-кметът Пламен Петков, народният представител Корнелия Маринова, граждани.

Точно в 12 ч. вчера сирени оповестиха 138-годишнината от гибелта на Христо Ботев. Макар и малко като брой, гражданите, намиращи се на площад „Тодор Кирков“, застинаха в мълчание, почитайки паметта и делото на героите, седящите в кафенетата наблизо станаха прави.

Ловеч се нарежда на второ място в страната след Тетевен с 9 поборници, участници в четата на Ботев. По случай 135-годишнината от подвига на Ботевата чета преди три години е открита паметната плоча във Вароша. Предложението за това е на инициативен комитет, основан от граждани на Ловеч и потомци на загиналите.

denbotev206145Четирима от ловешките четници са загинали на Милин камък на 18 май 1876 г. (по стар стил), двама са били и опълченци. Други двама са изпратени на заточение, само един е успял да се върне.

В честванията за Деня на Ботев се включи и читалището в с. Горан, чийто патрон е великият поет-революционер. Признателните поколения се преклониха пред подвига и паметта на загиналите за свободата на България с тържествен концерт, в който участие взеха певческата група към читалището „Росна китка”, млади изпълнители на съвременна музика, възпитаници на Дома за деца, лишени от родителски грижи от с. Тотлебен, танцовият състав към читалището в с. Лисец, общинският духов оркестър на Ловеч, който свири и вчера във Вароша.

На 2 юни и жителите на Йоглав почетеха паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. В библиотеката на Народно читалище “Пробуда – 1926 г.” деца, ученици, самодейци, общественици гледаха компютърна презентация за живота и делото на Ботев, подготвена от председателя на читалището Еленка Щерева и секретаря Нели Генчева. Бабите-самодейки рецитираха негови стихове, които помнеха още от ученическите си години, пяха български революционни песни. В организираното арт-ателие децата сами изработиха знамето на Ботевата чета с надпис “Свобода или смърт”, представено с мотивация от кметския наместник инж. Ценка Дойчева. Петгодишните възпитаници на местната група на ОДЗ „Кокиче” умело работеха в екип с учениците с помощта на младата Габриела Христова, организатор на пенсионерския клуб. Ателието завърши своята работа с направата на голям постер в знак на преклонение пред делото на Ботев и загиналите за свобода, който беше поставен на видно място в центъра на селото. Цветя и подарък – книга от читалището, получи родената на този ден третокласничка Микаела Димитрова.

И в с. Малиново кметството, ОУ “Васил Левски” и читалище “Събуждане – 1927 г.” почетоха паметта на Христо Ботев и на героите на България, поднасяйки цветя на паметника на загиналите във войните малиновчани. Пламенно слово произнесе учителят по история Николай Колев.

За следващата година в селото са замислили провеждането на щафета по случай Деня на Ботев.