kalbov406143Павлин Иванов

Със свое решение номер 2-355/4.06.2014 г., Комисията по разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, публикува нов списък на лица с принадлежност към Държавна сигурност.

Предложеният от кмета Казанджиев и инициативна група от 44 граждани за Почетен гражданин на Ловеч Николай Кълбов е с установена от Комисията принадлежност към службите на Държавна сигурност и ВГУ. (Решението може да видите ТУК)

От оповестеното решение на Комисията по досиетата е видно, че роденият в Пловдив Кълбов е работил за службите в качеството си на щатен служител. Със заповед No 348/ 01.02.1985 г. е назначен за разузнавач, а със заповед No 125/ 10.08.1987 г. е преназначен за ст. разузнавач; със заповед No 122/ 06.07.1989 г. е преназначен за инспектор.

Член е на управителен орган /Управителен съвет/ в ЧПБ “Тексим” АД – купувач по договор за приватизационна продажба на Ресторант “Славини” , бул. Мария Луиза 107, обособена част от “КУЛИНАР” ЕООД.

 

kalbov406144Припомням, че обявяването на Кълбов за Почетен гражданин протече доста скандално. Обявяването му стана по силното настояване на групата съветници на БСП и ДПС, които свикаха извънредно заседание на Общински съвет Ловеч, със спорна юридическа легитимност.

На самото удостояване, присъстваха единствено БСП и ДПС съветниците от ловешкият парламент.

Ще припомня мотивите на инициативната група от 44 граждани и кмета Казанджиев за удостояването на Кълбов с най-високото звание:

“Николай Атанасов Кълбов е роден на 13 май 1953 г. в гр. Пловдив. Женен е, с две дъщери.

     Завършил е португалска филология в Бразилия и икономика във Висшия икономически институт в София. Има следдипломна квалификация по външна търговия.

     Работи последователно във външнотърговската организация „Балканкаримпекс“ – София и МВР. Бил е изпълнителен директор на Тексимбанк и Евробанк.

     От 1996 г. Николай Кълбов свързва живота си с Ловеч. Той е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Спарки Елтос“ АД.

     Като основни насоки в развитието на фирмите, които управлява, той определя: сътрудници, изделия, технолоии, здраве, безопасност, екологичност, почтеност, устойчиво развитие. Създава добре работещи екипи, чиито нови разработки получават високи оценки. Участият в Пловдивския панаир завършват със златни медали за развойна и иновативна дейност.

    kalbov406141 През всичките години като главен изпълнителен директор Николай Кълбов обръща специално внимание на младите работници и специалисти, като лично се ангажира с обучението им и с осигуряване на добри условия за работа и живот. Дава стипендии на студенти, подпомага дейността на редица учебни заведения, въвежда и развива добри социални практики за работещите и техните семейства.

     Значителен е приносът му за утвърждаване престижа на Ловеч в неговата обществена дейност. Той е член на Консултативния съвет за икономическо развитие на община Ловеч, а в периода 2003-2007 г. е негов председател. В момента е председател на управителния съвет на Стопанска камара – Ловеч. Развива идеята за подпомагане на малкия и средния бизнес. Основател е на клъстера „Електроинструменти“, чиято основна функция е точно това.

Николай Кълбов е основател на Ротари клуб в Ловеч, президент в периода 2006-2007 г., дарител на лични средства, два пъти носител на наградата Пол Харис Фелоу за принос към фондация Ротари в борбата с полиомиелита в световен мащаб.

     Благотворителността му има много широки измерения. От 2002 г. до днес чрез Алианс „Бизнес за България“ е основен дарител на ловешкия Дневен център за деца и възрастни с умствени увреждания.

     От 2000 г. той инициира сътрудничество между Лайънс клуб в гр. Лимбах-Оберфрона, Германия, и болницата в Ловеч, което продължава и до днес. В Ловеч започва да пристига регулярно медицинско оборудване. Дарявани са и средства, с които са правени ремонти на детското отделение.

     Николай Кълбов е съпричастен и към развитието и подпомагането на спорта в Ловеч. С негова подкрепа се издържа ежегодно хандбалния клуб в Ловеч. Така този традиционен спорт за града ни не само оцелява, но и постига добри спортни резултати.

     Балетна формация „Ралица“, фолклорната формация „Елит“, читалището и библиотеката в Ловеч, училище „Васил Левски, СОУ „Св. Кл. Охридски“, детска градина „Зора“, изграждането на войнишкия паметник в с. Малиново, Ловчанската митрополия, Драматичният театър и много други инициативи и сдружения са подпомагани от г-н Кълбов. През 2008 г. дружеството, ръководено от него, получи наградата на община Ловеч за принос в областта на дарителството.”

 

10 коментара

  1. И бизнеса си е започнал от нулата, като всички ..

  2. В “Спарки” има цял взвод от “бившото” ДС, а Кълбов е “само” скромният им взводен ….
    Think about it!

  3. Иванов,нека Корнелия ти припомни(дано не е пак услужливо забравила),че обявяването на Кълбов за почетен гражданин стана в изпълнение на решение на Общинския съвет,взето на редовно заседание на Съвета преди т.н.”скандално и юридически нелегитимно заседание”,на което в залата на ДТ Ловеч само бяха връчени в тържествена обстановка полагащите му се според решението отличия.За вземане на решение за обявяване за почетен гражданин са необходими 22 гласа”за” от общо 33-ма съветници.БСП са 13,ГЕРБ-също 13,ДПС-2-ма.Как и от къде дойдоха 22-та гласа “за”.Питай г-жа Маринова и за интруктажа й преди приемането на това решение.Дали не е казала нещо такова”Колеги ние трябва да подкрепим предложението за Кълбов.Аз разбира се ще гласувам”въздържал се”.Имаш снимките на монитора в залата от гласуването при приемане на това решение.Виж ги и прецени ,не съм ли права!?ДС не е мръсна дума,служител в ДС и разузнавач може да е “мръсен”само ако е бил подлец.

  4. На мен ще ми е хубаво да науча, кога митрополита Гавраил дето по доку-менти не е бил към ДС ще развали храма на сатаната. На мене не ми се вярва да не е бил към ДС щом плячкоса площада и ….

    1. Той няма досие в ДС, защото е към КГБ ….

  5. Ама вие открихте топлата вода бре 😀

  6. А кметския син къде го намърдаха да работи и с каква заплата е???

  7. Каква изненада! Не мога да повярвам!

Comments are closed.