dajd1205161Иво Райнов

На 9 май валя тридесет минутен дъжд с обилен град. Достатъчен за да превърне за пореден път центъра на Ловеч в езеро. Проблемът не е нов, случаят не е инцидентен. Топографските особености на града и разположението на градския център в по-ниската част улесняват изливането на огромни количества вода при всеки порой. Невралгичните точки са едни и същи. Знаем ги . Не от вчера. Всеки порой не просто наводнява централната градска част, но пълни с вода мази, гаражи и дворове. И това го знаем . Страдат едни и също домове и граждани. Пак ги знаем . За наводненията след обилни поройни валежи съм писал няколко пъти през последните четири години.

Със заслужен укор към тогавашния кметски екип. Ще цитирам редове, които съм писал през юли 2014-та.  „ Добре известно е, че броят на дъждоприемните шахти по улиците „Никола Петков“, „Цачо Шишков“ и „Проф. Анастас Иширков“ са недостатъчни, а много от тях са частично или напълно затлачени. Дъждоприемната мрежа на булевард „България“ е зле разчетена и лошо изпълнена технически. Специалистите знаят, че не е в състояние да приема за кратко време огромните количества води, постъпващи от високата част на града. Всички кризисни точки се знаят. Защо не вземем превантивни мерки на най-рисковите места? Не може ли да отворим шахтите предварително? Защо не затваряме предварително улиците, които знаем, че ще се наводнят, за да не допуснем коли да затъват във водата и панически да се качват и рушат тротоари и градинки? Далеч по-добре е да харчим пари за предпазване на хората, отколкото за възстановяване на нанесените им щети. За всичко тава плащат гражданите на Ловеч и очакват от нас да се грижим за тях. Днес четох в сайта lovechtoday.eu анонимници  с извратено мислене  да крещят срещу всеки, който търси нечия субективна отговорност. „Не политизирайте стихията и природата“ .  Въпреки, че се гнуся да отговарям на  подобни интелектуални евнуси ще кажа, че въобще не искам да политизирам. В тази статия няма да си позволя да разделям отговорните на добри и лоши.  Всички ние и кмет, и администрация,  и съветници  трябва да стоим от страната на гражданите. На всички трябва да ни пука за тяхната сигурност, да ни е грижа за тяхното спокойствие. Да приемем, че част от управленците не са разбирали сериозността на проблема. До снощи, когато природата ни намигна предупредително и ни намекна, че ни чакат ужасни последствия, ако и този път не разберем знаците. Този път всички общински съветници, цялата администрация и кметския екип сме длъжни да погледнем сериозно на проблема. Да изработим ясен план за действие при подобни бедствия за да предпазим от нови наводнения и щети имуществото на гражданите. Да поработим върху нужните градоустройствени, архитектурни и технически мероприятия за трайно разрешаване на проблема. Не приемам, че няма пари. Пари за сигурността и спокойствието на гражданите винаги има. Те се харчат с приоритет.“

Почти две години по-късно всеки от горните редове звучи потресаващо актуално. За две години нищо, ама нищо не е направено за да бъдем подготвени, когато ни връхлети стихията. Вярно е , че природата е неумолима. Не можем да се противопоставим, когато ни засипва с град и излива тонове вода. Само, че сме длъжни да бъдем подготвени и да вземем всички необходими мерки за опазване имотите и спокойствието на хората. Да минимизираме щетите и неудобството. Ще повторя думите си от предходната статия – в грижата за хората няма политика, има човещина и отговорност. Ако съм критикувал стария управленски екип, то е било точно заради недостатъчната грижа към делника и проблемите на хората. Включително и в случаите, когато пороят потапяше Ловеч. Нямам причини за различна реакция сега, когато общината се управлява от нов екип. Нещо повече, длъжен съм да бъда критичен, защото с подкрепата си за този екип споделям отговорността за всеки граждански проблем.

Затова като общински съветник и надявам се с подкрепата на групата на Реформаторския блок ще настоявам за срочни организационни и технически действия, с които да търси решение на проблема с наводняването на градския център. Защото така се доказва по-добро управление, с чувствителност към човешките проблеми и адекватни реакции след поредното предупреждение на природата.

2 коментара

  1. “Затова като общински съветник и надявам се с подкрепата на групата на Реформаторския блок ще настоявам за срочни организационни и технически действия, с които да търси решение на проблема с наводняването на градския център. Защото така се доказва по-добро управление, с чувствителност към човешките проблеми и адекватни реакции след поредното предупреждение на природата.”
    А защо още тогава,през юли 2014 г.или даже още по-рано/пак беше съветник/не поработихте с чувствителност към човешките проблеми?!Или сега настъпи нуждата от “плювки”към “старото” ръководство?!

  2. Ама за премахването на храма на сатаната няма да настояваш. Не, че нещо ама тръбите за отводняване трябваше да отиват към Осъма. Обаче щом преди десети не е направено как да стане сега? Отделно нали и храма на сатаната пречи в който общината също е наливала мангизи за да може баат Минчо да остане на власт.

Comments are closed.