hristina1702151Праправнучка на сестрата на Апостола – Яна, е завършила Езиковата

Родственицата на Левски Христина Богданова ще се срещне с ловчалии и ще разговаря с тях за съхранените ценности, за запазеното в семейната хроника, за любимите песни на Апостола. В навечерието на 142-ата годишнина от гибелта на големия български революционер тя ще бъде гост на Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ и на Клуба на дейците на културата на 18 февруари.

Христина е праправнучка на сестрата на Апостола – Яна. Завършила е Езиковата гимназия в Ловеч. „ Бях в третия випуск с английски език, а първият ми класен ръководител бе Тамара Нейкова“, каза Христина. Тя е родом от София, но баща й е троянец – Божидар Богданов. Детството и ученическите й години са свързани с планинския град, където отсяда при баба си Мария.

Христина е специалист по рекламата, омъжена е за ловчалията Найден Ангелов, с когото са учили в Езиковата.

Всички наследници на Апостола са все от страна на Яна /Ана/ Иванова Кунчева по мъж Начова, която единствена от децата на Гина и Иван Кунчеви създава свое семейство. Яна е по-голямата сестра и носи всички грижи по революционните дела на Апостола. От нейния дом в Карлово той поема пътя за Белград и участието си в Първата българска легия, при нея се връща след дългия път. Без да е член на тайния комитет в града, тя е една от ярките му съмишленички. Яна разбира от билки и приготвя мехлеми за ранените по време на предстоящата революция. При всяко идване или минаване през Карлово Левски прави всичко възможно да се свърже и види със сестра си, зет си и техните деца. Техният дом е последният в Карлово, от който той поема към своята Голгота.

От деветте деца на Яна и Андрей Начови само Гина, София и Елена имат поколение в наши дни. Техният род дава 57 наследници на Апостола, от които сега са живи 23. По линия на Елена Христина Богданова се пада роднина на Апостола.

Срещата в ГЧЕ е на 18 февруари, сряда, от 12,30 часа в Зала „Америка за България“, а в Клуба на дейците на културата – от 17,30 часа.