obs3105131Постоянните комисии на общинския съвет ще проведат заседанията си за обсъждане на предложенията, внесени за разглеждане на 35-то заседание, на 14, 15 и 16 октомври. Първи се събират в понеделник от комисията по образование, култура, младежта и децата – в 8.30 ч. На следващия ден заседания имат три комисии – по здравеопазване и социални дейности (13.30 ч.), по общинска собственост (14 ч.) и по устройство на територията, комунални дейности и околна среда (15 ч.). В сряда заседават комисиите по бюджет и финанси (10 ч.), по икономическа политика и евроинтеграция (13 ч.) и по правно-нормативни въпроси (16 ч.).

Сред по-важните точки от проектодневния ред на комисиите са приемане на Правилник за устройството и дейността на Художествена галерия – Ловеч, предложения за създаване на общински консултативен съвет по въпросите на младежта и за Програма за закрила и развитие на културните институти в общината. Те ще обсъдят още промяна в Наредбата за общинските жилища и актуализация на приходите и разходите по бюджет 2013. и ще изберат формата на управление на горските територии, собственост на община Ловеч.

Съветниците ще гледат процедура по одобряване на проекти за изменение на подробни устройствени планове за трите зони по интегрирания план за градско възстановяване и развитие, на вниманието им е и отчет за работата на общината по проекти, финансирани от фондовете на Европейския съюз чрез оперативните програми. Ще обсъдят и предложения за осигуряване на безлихвен заем от 57 341 лв за финансиране на строително-монтажни дейности на ОУ „Проф. Димитър Димов” по проекта за енергийна ефективност в образователната инфраструктура и за осигуряване на финансиране при необходимост във връзка с финансовото обезпечаване на разписани дейности по проекта за туристическите атракции в общината.

Други по-важни точки са процедура по даване на съгласие за ситуиране и монтиране на паметник на загиналите във войните жители на с. Йоглав и упълномощаване на представителя на община Ловеч в общото събрание на „ВиК” АД за гласуване по точките от дневния ред.

35-ото заседание на общинския съвет ще се проведе на 24 октомври.

3 коментара

  1. „Най-големият враг на демокрацията е опростяването, което свежда плуралистичното до едно единствено нещо и по този начин отваря вратата за крайността.” А крайностите – популизъм, ултралиберализъм, месианство – са интимните неприятели на демокрацията,
    плурализмът означава разделение на властите – на институциите и хората, които ги упражняват. Плурализмът означава да има много неща, а не едно единствено нещо (партия, идея, личност, интерес). Плурализмът означава непрекъснато търсене на баланс, на компромис, на хармония между многото различни, така че да не доминира едно единствено и никое да не се чувства губещо, непредставено, маргинализирано. Какво обаче се случва в България? Опростяване (да не се бърка с опростачаване, макар двете да са свързани). Не е и това да говориш като за баба Пена (по Бойко Борисов) или за леля Паца (по Кирил Добрев). Става дума за целенасочено свеждане на всичко до едно, но представено като избор на обществото. Всъщност избор, направен в условията на пълна невъзможност за избор и представен като единствена възможност. Ляво – дясно. Червено- синьо. Чуждо – българско. Богат – беден. Кое е правилното определя този, който е на власт. И няма кой да му противоречи, защото няма плурализъм в смисъла, описан от Цветан Тодоров – всички власти се заемат от едни и същи хора (или както е модерно да се казва, кръгове), зад които стоят едни и същи пари, интереси, медии. Като казвам едни и същи, да не се разбира едни и същи през годините, макар често редуването да е само привидно – пребоядисва се само фасадата. Войната на различни кръгове в определен момент също не променя общото впечатление – отново имаме фалшив избор между „добрия” и „лошия” кръг.
    За да има реален избор, обществото трябва да може свободно да обсъжда различни възможности. Това също е плурализъм. За целта е необходимо обществото да разполага с пълната информация, да може да чува различни мнения, да изразява различни мнения, да влиза в спор с управляващите и със самото себе си. Само така гражданите участват в играта наравно с тези, които държат властта. А за да има феър плей, както и във футбола, трябва терен – добре поддържана трева, правила и рефери. Този терен са медиите – те са едновременно тревата (каналът, средството), правилата (професионални и етични стандарти) и реферите (взимат решения, селектират, определят позиции). Теренът трябва да е достъпен за всички. Правилата трябва да важат за всички. Реферите трябва да отсъждат справедливо и според правилата. Тогава има плурализъм. Този плурализъм обаче е невъзможен без плурализма в упражняването на властта – нали помните – властите не трябва да бъдат поверявани на едни и същи хора, нито съсредоточавани в едни и същи институции, за да не бъде съдебната власт подчинена на политическата власт, а последната да не се превръща в инструмент за задоволяване на икономическите интереси на няколко магнати.
    http://reduta.bg/v2/article/%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%88-%D1%81-%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0

  2. “Глупави и ненужни проекти се изпълняват в Ловеч, като този с „плаващата сцена“, която реката намалко да отвлече, посочи Иво Райнов. 600 000 лв. струва тази „глупост“, от която никой няма нужда.”
    А къде е Бате? След толкова фанфари за плаваща сцена в десет сантиметра вода, когато реката стана река и наистина “чудо-платформата” от евтина пластмаса с цена на златна щеше да ни демонстрира плавателните си способности, бе “пенсионирана” и захвърлена на сушата като стара рибарска гемия.
    Затова се питам “Къде е Бате”, онзи културен отворко, който размахваше среден пръст?

  3. “СДС Ловеч: В Общински съвет кипи ненужен труд и губят наши пари

    Ниско ниво на общинския съвет в Ловеч, лоша работа на съветниците, алармираха днес от СДС – Ловеч на специална пресконференция. За две години работа този общински съвет под председателството на Тихол Тихолов достигна дъното, каза д-р Георги Митев, областен председател на СДС и общински съветник.

    Основната критика е в следните посоки:

    Влошени и неработещи връзки между ОбС и администрация и кмет. Липсва нормална комуникация, на важни въпроси се отговаря формално.

    Съставът на ОбС е с много ниско качество, особено съветниците на БСП. Има текучество, вече петима от тях са „издигнати“ от депутата Димитър Горов на държавни длъжности. В момента се готви още едно напускане и издигане на БСП-съветник в брода на ВиК.

    Повечето съветници са със „скрити зависимости“ – вижте къде работят съпругите им, посочи Митев.

    „Кипи ненужен труд, преливане от пусто в празно“ – така д-р Митев окачестви работата на съветниците. Пример – програмата за популацията за уличните кучета, от която няма да има ефект. Трябва да се направи като в Румъния със закон, посочи Митев.

    Проблемите допълни и вторият съветник отСДС Иво Райнов. Той се спря подробно на премълчавания факт как общината бе глобена с 800 000 лв. от управляващия орган по големия инфраструктурен проект за бул. България и алея Башбунар. Тези пари вече са удържани от следвашия проект за Турската баня, а сега се източват парите от фонд „Приватизация“, за да се покриват финансовите дупки. Това са пари на данъкоплатците, които ще покрият нечии грешки.

    Единственото, което чуваме от кмета е, че държавата работи срещу общината. Но кой точно е виновен за тези глоби, така и не се казва, посочи Райнов.

    Глупави и ненужни проекти се изпълняват в Ловеч, като този с „плаващата сцена“, която реката намалко да отвлече, посочи Иво Райнов. 600 000 лв. струва тази „глупост“, от която никой няма нужда.

    Съветниците на ГЕРБ в Ловеч не са единен политически субект, изтъкна пък Иван Арабаджиев, общински лидер на СДС”

    http://nglas.wordpress.com/2013/10/16/%D1%81%D0%B4%D1%81-%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87-%D0%B2-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82-%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%83%D0%B6%D0%B5

Comments are closed.