oicportugal1505133На среща в Областния информационен център кметът Минчо Казанджиев го запозна с опита на общината в управлението на еврофондовете

Управляващият посолството на Република Португалия у нас Луиш Фераш определи Ловеч като града на най-динамичните хора в България, които знаят как да натискат правилните бутони на европейското финансиране. Той заяви това вчера на среща в Областния информационен център (ОИЦ). След като разгледа Центъра, Фераш посочи, че той е доказателство за това, че с европейската помощ се случват само хубави неща. С работата на ОИЦ и с опита на община Ловеч в управлението на европейските фондове го запознаха домакините – кметът Минчо Казанджиев и управителят на Центъра Нели Митева.

Днес, в условията на икономическа криза, в която се намираме, и предвид невъзможността  да се справим с проблемите на всички нива със собствени средства, еврофондовете се оказват един огромен резерв и инструмент за допълваща и компенсираща финансова помощ в областта на държавната и на общинската политика за устойчиво и интегрирано регионално развитие, сподели кметът Казанджиев.Той поясни, че община Ловеч вече няколко години работи успешно по проекти, финансирани от европейските фондове, и изграждането и функционирането на Центъра, отново по проект на общината по оперативна програма „Техническа помощ“, е голяма крачка напред в усилията за популяризиране на европейската политика на сближаване и целесъобразното и ефикасно използване на помощта, която еврофондовете предлагат.

Двете държави имат много общи неща, каза посланик Фераш, и територия, и население, и история. В двете страни живеят борбени и инициативни народи, способни да преживеят всяка криза, да учат уроци и да оставят много на следващите поколения в Европа, допълни той. Посланикът поздрави България за това, че е зряла демократична държава с пълноправно участие в Европа и се присъедини към изразената от Нели Митева надежда „заедно да успеем да свържем хора от двете страни, които се интересуват от европейско финансиране“. Луиш Фераш посочи още, че България е една от приоритетните страни за Португалия. И това е причина през юли в София да бъде открит Културен център, а идната есен и Българо-португалска търговска камара.

Посланикът на Португалия вчера беше на посещение в Ловеч по покана на областния управител и на сдружение „Екомисия 21 век“. Той участва сутринта в международна конференция за доброволчеството по проект на „Екомисия“. Кметът на Ловеч изпрати госта с подарък – картина на емблемата на града Покрития мост.

По-късно вчера Фераш отпътува за Троян, съпроводен от зам.-областния управител Сашо Данков. Там той разгледа културно-историческите забележителности на града и посети Троянския манастир.