savetnici311134Павлин Иванов

На последното си заседание, спорната точка 19, която касаеше взимане на решение за смяна на борда на ВиК Ловеч, след поредицата гафове на Председател Тихолов, продължава да тресе и разделя Общински съвет Ловеч.

Конкретната причина, както обикновено, касае спазването на ЗМСМА и Правилника за работа на Общински съвет Ловеч, а именно, допускане на разглеждане на точка за коригиране на официалният протокол от заседанието проведено на 24 октомври.

Припомням, че при разглеждането точка 19, при явно гласуване, при наличие на 32-ма присъстващи съветника и само 16 гласа ЗА, според Председател Тихолов, има прието решение и в протокола от заседанието е записано именно това.

В законоустановеният срок, съветник Ирина Митева внася искане за поправка на протокола с оглед допусната явна фактическа грешка, а именно, гласуването не е събрало необходимите 17 гласа (повече от половината от ПРИСЪСТВАЩИТЕ съветници) и следва в протокола да се запише, че решение по т.19 няма.

В протокола от заседанието, на стр.30 пише следното „Председателят обяви резултата – Гласували общо 31, въздържал се – 1, против – 14, за – 16. Предложението е прието.

Г-н Светослав Иванов предложи прегласуване, като счита, че вотът на всички не е отразен, тъй като явно някои не са разбрали.

Г-н Венцислав Хаджиев изрази мнение, че има общински съветник, който се е отказал да гласува и го е заявил в зала.

Г-н Тихолов отклони предложението, т. к. два пъти е повторено какво се гласува и веднъж е спряно гласуването.“

obs100613BСъс свое решение, подчертавам СВОЕ, номер 814/1.11.2013 г., Председател Тихолов дава СВОИТЕ заключения, по исканията на Митева. Самото решение, което ще ви представя в отделен коментар е най-малкото абсурдно, но въпреки това, с него се отхвърля правото на общинските съветници да поискат поправка в протокола.

В чл. 29 на ЗМСМА, категорично е записано:

Чл. 29. (Изм. – ДВ, бр. 65 от 1995 г., изм. – ДВ, бр. 69 от 1999 г., в сила от 03.08.1999 г.) За всяко заседание на общинския съвет се води протокол. Съветниците имат право в седемдневен срок от деня на заседанието да прегледат протокола и да поискат поправки в него. При спор въпросът се решава от съвета на следващото заседание.“

Тъй като, очевидно има СПОР, според закона и Правилника на ОбС, въпросът трябва да бъде решен на следващото заседание на местният парламент.

Председател Тихолов естествено не допуска искането за включване на точката в дневният ред на заседанието, което става ясно още на проведеният Председателски съвет, а е видно и от разглеждани точки в постоянните комисии.

Възползвайки се от правата си, Ирина Митева изпраща предложението за включване на точката за поправка на протокола до Председателите на постоянни комисии и те трябваше да бъдат разгледани и там.

За съжаление, представителите на БСП в Общински съвет, за пореден път не зачетоха нито ЗМСМА, нито Правилника за работа на съвета и въпреки очевидният спор, категорично се противопоставиха на разглеждането на точката и включването и в дневният ред на ОбС.

Аз присъствах на 3 комисии и в нито една от тях, не се намери съветник на БСП, който да изложи поне един, било то що годе логичен или поне законов аргумент за отхвърляне на предложението.

Спор относно протокола има! Това се доказва дори от гласуване в комисиите, в които бяха защитени две различни виждания, придружени със съответните гласувания. Единомислие НЯМА, следователно въпросът с протокола е спорен. От там следва, че според действащият ЗМСМА и Правилник за работа на Общински съвет, спорът трябва да се реши на следващото заседание, въпреки личните разбирания на Председател Тихолов или партийните поръчения на съветниците от БСП.

Гласуването за включване на тази точка в дневният ред ще бъде поредната безумна битка в този Общински съвет. Позволявам си да използвам думата „БЕЗУМНА“, защото при ясно разписани правила, е най-меко казано непонятно, как може една група съветници и самият Председател, да се противопоставят на закона и правилника!

Опитът за недопускане на точката е поредното харакири, което дискредитира този Общински съвет!

Искам да припомня на съветниците, че едно от техните задължения е да ПОЗНАВАТ нормативната уредба. Това означава, поне веднъж в живота си да са прочели ЗМСМА и Правилника за работа на ОбС Ловеч. Ако бяха го прочели, съветниците на БСП и Председател Тихолов нямаше да се излагат за пореден път в опита си за плонж пред амбициозният си партиен лидер!

Много бих искал да кажа ОСТАВКА на този Общински съвет, но за съжаление, законът не е предвидил начин за разпускането и прекратяване на работа за този орган на местно самоуправление, дори когато работата на този орган е пряко срещу интересите на гражданите, когато се погазват брутално ЗМСМА и Правилника, когато се нарушава арогантно клетвата, положена от всеки един съветник!

Между другото, изключително странно е мълчанието на кмета Казанджиев и Областният управител Милко Недялков, които имат правомощия да върнат спорното решение за ново разглеждане. Гузно мълчат и двамата!

8 коментара

  1. Целият напън е за прикриване на далаверите във ВиК. И на застрахователя, и на водния дух, и на ГЕРБ, и на БСП. Какво бихте казали, ако излезе наяве, че обичаното от ГЕРБ професионално ръководство е плащало заплата по бон и половина на дърт комунист, без той въобще да ходи на работа. Плащали са му, за да мълчи!?!

  2. Прогресът е в сметките на управниците…

  3. lovechtoday, само няколко века след Вилхелм Тел идва ВОСР .
    Комунизъм плюс електрификация е основата на прогреса! По мое скромно мнение, днес имаме и електрификация и „Новия ред“ ред на председател Тихолов, но прогрес йок, както казват комшиите…

  4. Добре де, ще ви го призная за гол това с проблемите в протокола на ОбС Ловеч, ама да знаете, че на мен като общински съветник още важи забраната да ми се дават пълните протоколи от сесиите на ОбС Троян.

    п.п. това с разноцветните димни сигнали не е добра идея. От тази синьо-червена мъгла нищо няма да се види. Най-добре пробвайте да качите един на Стратеш и един на Пресечената скала и като в “Мера според мера” да викат – “…го немА попОоот?

  5. Author

    Г-н Заверджиев, времената, за които говорите, определено вече са се върнали! Върнали са се чак до времето на Вилхелм Тел!

  6. lovechtoday, след като видях, че е обявен проекто-дневния ред на заседанието аз също ходих до ЦУИГ и е истина, че ги нямаше материалите за заседанието на съвета, а там бяха само материалите от заседанията на комисиите, тъй като исках да се информирам специално за точка 32, защото не съм виждал това предложение, но аз говоря по принцип за „Новия ред“ ред на председател Тихолов, който ни връща към едни отминали времена, когато хората са се информирали за предстоящи събития с димни сигнали в различни цветове.

  7. Author

    Г-н Заверджиев, с цялото ми уважение към вас, моля не заблуждавайте читателите! Материали за заседанието в информационният център днес следобед нямаше.Нямаше становищата на комисиите, никакви материали за повечето от точките.
    Моля, не карайте хората да се разхождат напразно. Няма какво да видят там и няма как да се запознаят с интересуващите ги материали!
    Информация в сайта на Общински съвет също продължава да няма!

    Павлин Иванов
    “Ловеч днес”

  8. ” П О К А Н А

    На основание чл. 25, т.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, свиквам ТРИДЕСЕТ И ШЕСТОТО ЗАСЕДАНИЕ на Общински съвет – Ловеч, на 28 НОЕМВРИ /ЧЕТВЪРТЪК/ 2013 год. от 13,00 ч. в заседателната зала на Община Ловеч при следния

    ПРОЕКТО-ДНЕВЕН РЕД:
    1.


    32.Предложение за разрешаване на спор по смисъла на чл.29, изр.3 от ЗМСМА и чл.95, ал.6 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет- Ловеч, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандата 2011-2015 година

    Докл.: Ирина Митева – общински съветник”

    Точката я влязла в дневния ред на заседанието, на електронната страница на общината няма никаква информация за нито една от точките на нея. Информацията е в ЦУИГ в общината и ако някой проявява интерес от работата на ОбС трябва да отиде там да се информира въпреки, че материалите по точките се предоставят и на електронен носител при условия и ред, определени от председателя на общинския съвет съгласно правилника.

    “Новия ред” ред на председател Тихолов се състои в разпечатването на материалите на хартиен носител и обявяването им в ЦУИГ, и не допуска готовите вече електронни материали да са на електронната страница на общината.

Comments are closed.