Festivalzanaiati2204151Единство в многообразието

       Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак и Община Троян, организират от 1 до 3 май 2015г. международен фестивал на занаятите и изкуствата. Във Фестивала ще вземат участие творци от България, Германия, Индонезия, Китай, Мароко, Молдова, Палестина, Полша, Португалия, Румъния, Судан, Сърбия, Турция и Япония, които ще разкрият чрез своите творби многообразието на световното културно наследство.

Чрез богатите изразни средства на визуалните изкуства гостите на Националното изложение и Община Троян ще се докоснат не само до традициите и атмосферата на миналото, а и до ценностите и особеностите в съвременния бит на различните народи. Посетителите ще усетят емоцията от песните, танците, кухнята , занаятите и изящните и приложни и изкуства на страните участнички в това вълнуващо международно културно събитие в сърцето на Балкана.    

Организаторите са водени от желанието да бъде представено иновативно и интересно богатото ни културно наследство.   Предвижда се в края на официалното откриване гостите да присъстват на един аудио визуален спектакъл, наречен „Музикален звездопад”.

Общинският младежки духов оркестър с мажоретки ще изпълни няколко произведения, а последното – „Африканска симфония” ще бъде придружено с пиротехнически акценти, които ще бъдат в хармония с музиката и танците на мажоретките.     С този прекрасен спектакъл, надяваме се, ще доставим на многобройните ни гости от няколко континента много вълнуващи емоции..

 

Фестивалът е част от ангажимента на Община Троян и Националното изложение за насърчаване на визуалните изкуства и естествено продължение на   дейността на изложение – за съхраняване и популяризиране на материалното и нематериалното   културно наследство на района и страната.

 

В парка на Националното изложение ще се изградят артателиета, където   майстори на характерните за троянския край занаяти ще демонстрират пред гостите на Фестивала своите умения.   Посетителите ще имат   възможност, не само да закупят различни предмети или сувенири, а и сами   да опипат да ги изработят, като по този начин ще отнесат със себе си не само предмета, а и спомена от едно неповторимо преживяване.

 

 

П Р О Г Р А М А

на международния Фестивал на занаятите и изкуствата

 

1 май 2015 г. / петък /

16:00 часа – Посрещане на Посланиците на страните участнички във Фестивала от Кмета на гр. Троян г-жа Донка Михайлова ( в сградата на Община Троян, пл. Възраждане №1)

17:00 часа – Посещение на Троянския манастир, среща с игумена Велички епископ Сионий

18.00 часа – Официално откриване на Фестивала в Национално изложение на занаятите и изкуствата – Орешак

18:20 часа – ОБЕДИНЕНИ В МНОГООБРАЗИЕТО

Представяне на eкспозициите на държавите участнички във Фестивала

20:00 часа – Коктейл за гостите на Фестивала

20:30 часа – Усмивка за света, музикален поздрав на вокална формация Ритмикс

20:45 часа – Светлинно-музикален спектакъл ( концерт на Общински младежки духов оркестър с мажоретки и светлинни пиротехнически акценти)

 

2 май 2015 г. / събота /

12:00 часа – ПРИЛОЖНОТО ИЗКУСТВО на Палестина , Мароко и Судан

12:30 часа   – ДИПЛОМАЦИЯ НА ВКУСОВЕТЕ

Представяне на кулинарни изкушения от Палестина , Мароко и Судан

13:00 часа   – КОНЦЕРТ на ТА „Развитие” – Севлиево

 

3 май 2015 г. / неделя /

12:00 часа – МАГИЯТА НА ЗАНАЯТИТЕ

Представяне на АВТОРСКИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ ОТ ФЕСТИВАЛА

12:30 часа – КОНЦЕРТ на „Общински фолклорен ансамбъл”   Ловеч