danaci1012131Павлин Иванов

Поредно лошо и ощетяващо гражданите на община Ловеч решение е на път да приеме Общински съвет по предложение на кмета Казанджиев. След искането за въвеждане на платена „Синя зона“ в „претъпканият“ с автомобили Ловеч, градоначалника ще вгорчи живота на всички жители на общината с по-високи такси.

В мотивите за предложената промяна се казва: „Отчисленията по чл.60 и 64 от Закона за управление на отпадъците за 2014 г. са завишени със 7 лева на тон спрямо 2013 г. или с 40 %. Тези обстоятелства ни дават основание да предложим завишение на промила за изчисляване на таксата за битови отпадъци на жилищните имоти в град Ловеч с 0,1 промила или от 1,3 ‰ на 1,4 ‰ и в населените места с 0,9 промила или от 3,7 ‰ на 4,6 ‰ . „

Кмета Казанджиев за пореден път забравя, че за община Ловеч, Такса смет не може да се определя на база промил от данъчната оценка на имотите!

С решение № 9680 от 27.06.2013 г. , Върховният административен съд на Република България потвърди решението на Административен съд Ловеч по делото заведено от бившият Областен управител Ваня Събчева срещу решението на Общински съвет Ловеч, с което Такса битови отпадъци се определя на база промил.

Пълната липса на компетентност от страна на кметската администрация, а вероятно и на голяма част от съветниците в местният парламент води до упоритото и неправилно решение, Такса смет да бъде втори имуществен данък.

Ще припомня само няколко факта, без да ги подреждам по важност:

  1. По закон, Таксата трябва да бъде определена според количеството отпадъци!
  2. Въпреки приетият преди няколко години закон, нито кмета Казанджиев, нито Общински съвет, направиха нещо по отношение на оптимизиране и намаляване на отпадъците, които трябва да достигнат до сметището.
  3. От много години, може би 60% от ловчалии плащат сметката и на тези, които не искат да си плащат Таксата
  4. От много години, въпреки че, малко над половината от хората плащат Таксата, Общината реално събира повече пари.
  5. От години няма отчетност за размера на преходните остатъци за предишни години.
  6. От години само се говори, говори, говори и никой, нищо не прави за разделно събиране, за отделяне на суровини от отпадъци, за това, да има работеща реално програма за управление на отпадъците
  7. От години говорим, че сме заробени с тежък договор, изцяло в интерес на една фирма и никой не се реши да предприеме реални действия, които да доведат до ефект в полза на данъкоплатците.
  8. От години говорим, че сме в криза и че трябва да се мисли доста повече, преди да се предприемат стъпки, особено към повишаване на данъците.
  9. От години говорим, че само говорим!

 

А вие, уважаеми жители на община Ловеч, продължавайте да си натискате парцалите. Дано да имате достатъчно пари да си плащате и да издържате една некомпетентна администрация. Тя си е ваша!

 

13 коментара

  1. Според мен тези увеличения няма да покрият партийната субсидия на партиите, която субсидия вместо да я намалят на 6 лева, намалиха я само с 1 лев. А разликата трябва да се покрие от благодарния народ в общините.

    Например знаете ли, че един апартамент във Варадеро /Куба/ струва 300 евро, а нощувката 189 евро? Как например Сидеров и компания да се справят с тези цени и да докарат цялата група на Атака/Юруш на плажа във Варадеро? Тежко и непосилно е с толкова малка субсидия.

    Ето например нашия славен продавач на дини, когото майка му го издигна и го направиха депутат от Атака/Юруш не успя да се класира за Куба. А можеше да договори кубински дини и зеленчуци за ловешкия пазар, докато колегите му изучават “антиколониалната политика”?! Да не си мислите че са се пекли на плажа, докато в НС ортаците им от ДПС и БСП приемат бюджета на България? Няма такова нещо. Там са били за да се учат и да не каже някой, че прости, неграмотни и елементарни хора са избрани за депутати.

    И всичко това, защото са ви ниски данъците. Защото сте скръндзи и не искате да си изтупате джобовете за нуждите на нашите славни де-путати и де-путатки.

    Засрамете се! Ако трябва, продайте играчките на децата си /тези които имат/, но осигурете пари за нуждите на депутатите от Атака/Юруш и от останалите партии. Както казват в парла-мента – “дайте си парите доброволно вие, за да не додем да си ги ‘земем ние”

  2. Данчо, така разлепени, без партийна символика, снимките няма да говорят много дори и на гласувалите за тях на изборите. Пет минути са много време, за какво толкова има да си говорят хора, чието единствено качество е, че са били достатъчно способни да се наврат на избираемо място в правилната листа?
    Пиши и мен в заверата.

  3. Срам и позор!
    Кмета Казанджиев незаконно предлага увеличение на данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства и такса битови отпадъци!

    http://lovechtoday.eu/wp-content/uploads/wppa/259.jpg?ver=1

  4. Подкрепям предложението на г-н Заверджиев и съм готов да съдействам!

  5. Три от седемте постоянни комисии имаха само две точки в дневния си ред, а четвъртата – три точки. Повече от половината комисии имат работа за 10 мин., а останалите за по-малко от 30 мин. Говори се, че основната работа на общинските съветници била в комисиите, а на практика излиза, че и там както на заседанието на съвета общинските съветници изпълняват заповедите /предложенията/ на кмета и са се превърнали в негов личен помощен орган, който узаконява беззаконията му.
    Институцията общински съвет е преди всичко отговорност пред местната общност за развитието на общината, но тя е подменена в служба на кмета за сметка на гражданите.

    Първата стъпка, която можем да направим като граждани е да публикуваме снимката на всеки един общински съветник гласувал „ЗА” увеличение на данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства и такса битови отпадъци. И разлепим плакати в района, където живее и работи съветника, за да знае всеки един граждани, кой е отговорен той да плаща повече през 2014 година за данък сгради, за данък за колата си и такса смет.

  6. Кметът търси търси спокойствие и безметежно съществуване за себе си и за администрацията и изобщо не го интерисува положението на гражданите..Бедата е, че практически Общинският съвет не си изпълнява задълженията. Поне 90 процента от състава му са хора некомпетентни и незаинтересовани. Голяма част от тях са и купени от кмета чрез решаване на техни лични проблеми и са се превърнали на автомати за гласуване на предложенията на администрацията.
    Нещо трябва да се направи и се потърси отговорност от тези хора. Може би единствен Данчо Заверджиев може да подскаже какво да е то, защото е запознат със законите и с работата на Общинския съвет и администрацията!

  7. Боли го фара кмета какво мислят хората

  8. Днес от 13 часа на свое заседание Постоянна комисия по правно-нормативни въпроси с председател Валерия Трифонова Генова – Маркова обсъди и прие за по-малко от 5 /ПЕТ/ минути:
    1. Предложение за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч.
    2. Предложение за изменение и допълнение на Наредбата за местните данъци в Община Ловеч.
    Кмета обяви, че бързал за ‘някъде’ и предложи изменение в дневния ред на комисията, т.5 и т. 6 /цитираните по-горе предложения/ да станат т.1 и т.2. Той не представи проектите си като вносител, а общинските по едната точка не му зададоха нито един въпрос, а по втората точка един от съветниците зададе въпрос, който не касаеше измененията, а следствие от тях.

    От общо седем постоянни комисии към ОбС само две обсъждат предложените изменения, а водещата в случая комисия на практика изобщо не обсъди предложенията на кмета, но това не е пречка кмета и съветниците да вдигнат в условията на икономическа криза местните данъци и такси на гражданите.

  9. Само на шепа хора им пука за наглите и безочливи действия на друга шепа хора. Докато не им запука на повече хора, кликата около кмета и съветниците ще си прави все същите своеволия.

    И като дойдат избори, пак за същите гласувайте…., то не че е са останали други хора в града до следващите избори всъщност….

  10. ”защото НЯМА общ. съветници които да милеят за хората” – ами нали и те са на заплата и тях ги е страх да не им изстине местенцето и гледат да съхранят угоднически гласувайки за всичко винаги ЗА както им е наредено!!!!

  11. Да така е на 100% Коя е фирмата – тяхна ! Кой я оглавява – Тя доближеният човек на Депутата…! Кои са в Борда -техните ! Каква е ФРЗ на ръководните кадри в т.ч и Бода – никой не знае ! Какво са направили – НИЩО ! Защо ще вдигат таксата – защото се мълчи ,защото всеки си натиска Д-то ,защото НЯМА общ. съветници които да милеят за хората ,макар и малко вече останали в наше село са гласували За Тях ! Единствено г-н Данчо Завърджиев ходи,пита ,пише ,но една птичка пролет не прави…!

Comments are closed.