sreshtakucheta2901151Павлин Иванов

Тази сутрин присъствах на обявената като работна среща по проблема с кучетата, която кмета реформатор Казанджиев свика преди дни. На събитието присъстваха на практика всички, от които зависи намирането на ефективно решение.

Срещата беше по-скоро прехвърляне на топката към кметовете и кметските наместници по селата, отколкото очертаване на много ясни стъпки, даващи недвусмислено увереност, че някога проблема с домашните и бездомните кучета ще бъде решен така, както е установено със Закона и общинските регулаторни документи.

На срещата много ярко беше очертана системната, поне за Казанджиев – 12 години (три мандата), липса на каквато и да било визия, почиваща на реалността. Хубавото все пак беше, че кухи документи като – Програми за овладяване на популацията кучета, Наредби, които брутално не се спазват, вече официално – не се спазват, а следствието е, че НЕ РАБОТЯТ!

Другото хубаво нещо беше, че всеки казана в голяма степен истината, от гледната точка на своята позиция. Това по принцип може да бъде много полезно, ако някой има уменията да анализира фактите и въз основа на обективната действителност да създаде работещ механизъм. Лично аз съм дълбок песимист!

Кмета Казанджиев, д-р Йотов БАБХ, д-р Станков от общинското звено отговарящо за бездомните кучета, изразиха ясни позиции, че без обединяване на усилията на всички, решение не може да има. Без познаването на правната уредба, няма работещ механизъм. Без съдействие от кметове и кметски наместници, нито Общината, нито полиция, нито СКОРС, могат да осигурят спазване на нормативната уредба, което би довело до ограничаване на проблема.

Същевременно, въпреки правотата си, по-висшите институции прехвърлиха топката към кметовете и кметските наместници, които безспорно имат своята голяма вина.

Въпросът е, че двете страни се срещнаха, поговориха, но като цяло, решение в обозримо бъдеще няма да има.

sreshtakucheta2901152Причините са прости:

  1. Кмета Казанджиев и неговата администрация в продължение на 3 мандата, т.е. 12 години, не намериха никакво решение, а действаха единствено чрез създаването на кухи документи без идея за изпълняване на записаното в тях. Сега няма да е по-различно, дори единствено за това, че няма предпоставки. Първо, Казанджиев е назначил лично всички кметски наместници, никога не им е търсил сметка за несправянето с техните задължения, следователно – те нямат знанията и необходимия юридически и властови капацитет за справянето с какъвто и да е проблем. Второ, кметските наместници, ако тръгнат да изпълняват своите задължения, вменени им от правната рамка, ще се сблъскат челно с хората в собствените си села. А това, няма как да стане, защото повечето от наместниците са само послушни членове на партията майка и не са свикнали да носят отговорност.
  2. Категоричното ми мнение е, че проблема с бездомните куче НЕ може да бъде решен, без да се създадат сериозни конфликти между власт и население. А нито кметските наместници, нито кметовете са склонни да си създават проблеми в година на избори. Още повече, че самият Казанджиев по един категоричен начин НЕ Е решил проблема в самия общински и областен център – регистрираните кучета са нищожен брой, кучета с намордник по улиците са единици, а така и няма законово регламентирани места, където собствениците на домашните любимци да ги разхождат. Цели 12 години, цели 3 кметски мандата. Как тогава наместниците да видят добрият пример, след като той изцяло липсва.
  3. Не е възможно само с прехвърляне на топката към наместниците по селата, БЕЗ да им бъде осигурен какъвто и било ресурс – логистичен, интелектуален, финансов, юридически-образователен, да тръгнат в исканата от кмета посока.

 

Следва продължение …

2 коментара

  1. А кучетата поне 3 на брой си лаят сериозно в центъра на града между спирката на центъра и оръжеен магазин и срещу ОББ. Всяка сутрин… И кервана си върви…И не му пука..Докато нещо не се случи…

Comments are closed.