ou712134Делегация, ръководена от зам.-кмета на община Фафе, Португалия Помпео Мартинс се срещна с Областния управител на Ловеч Милко Недялков

Делегация от Фафе, Португалия, ръководена от зам.-кмета на общината Помпео Мартинс, се срещна с областния управител на Ловеч Милко Недялков. Срещата, проведена съвместно с Регионалния инспекторат по образованието – Ловеч , е част от проекта в предучилищното образование и детските градини  „Създатели на промяна“, провеждаща се между двете европейски страни.

Помпео Мартинс изрази удовлетворението си от начина на работа и възпитание на детските учители и българското законодателство в тази сфера. ou712131„Наблюдавам силна връзка между деца и учители. Това е изключително. Навсякъде виждам традицията и гордостта „Аз съм българин“.“ С тези думи, зам.-кметът на Фафе изрази впечатленията си от тридневния си престои в област Ловеч. „България не е загубила своите традиции и корени след влизането си в Европейския съюз. Учейки един за друг, ние ставаме по-обединени“, допълни Мартинс.

Милко Недялков изрази подкрепата и възхищението си към проекта и сътрудничеството между партньорите с думите: „Приятно ми е, че участвате директно в дейността на детските заведения в Ловешка област. Равноправието във вашата работа помага на децата да развиват своите таланти. Според мен това е правилния начин на работа.Пожелавам успех на проекта и нека тези контакти да продължат и след него, и да служат като пример за сътрудничество между Португалия и България.“

ou712132На дискусията бяха изнесени презентации от представители на детски градини от областта. Разработена е анкета за доброволческата нагласа при родителите и европейските ценности. Допитването е обхванало 370 родители, като при всички е констатирана познаваемост на европейските символи и знаци. 54% от допитаните са с висше, 44% със средно и едва 2% с основно образование. 85% от родителите доброволно биха се включили в доброволческа инициатива – 40% от тях със собствен труд и 30% с пряко участие. Отношението на родителите към работата на Европейския съюз е положително и отговорно, станало ясно още от допитването.

Дейностите на възпитателите с децата по проекта също бяха презентирани. Бяха демонстрирани работа с природни материали и изработване на украшения и предмети, символи на българската традиция и култура.

ou712133Целта на проекта е да се създаде трайно партньорство между двете европейски страни – България и Португалия – в областта на предучилищното образование и обучение. Партньорите, участващи в проекта, са организации от местните и регионалните власти, пет детски градини и две неправителствени организации.
Основна задача на това партньорство е да се усъвършенстват знанията на участниците в проекта (учители и експерти, работещи с деца от предучилищна възраст) за други европейски култури и традиции, за да усъвършенстват своите компетенции в областта на предучилищното възпитание.

Представителите на португалската делегация изразиха силното си впечатление за уважението и респекта на децата към възпитателите и по-възрастните хора.

Областният управител Милко Недялков връчи почетния плакет на Област Ловеч и алманах на индустриализацията в региона. От своя страна португалските гости подариха на губернатора символа на община Фафе и сувенир, изразяващ местната култура и история.