Полицията в Троян е разкрила кражба на ферма за добиване на криптовалута. Това е първата разкрита кражба в страната от подобен вид – съобщи пред журналисти в Ловеч старши комисар Милен Маринов -директор на ОД МВР-Ловеч.

Действията на полицейските служители са били ръководени от Районна прокуратура-Троян.

51-годишен мъж от гр.Мартен и 35-годишен жител на гр.Русе са задържани  във връзка с кражбата на 23 компютърни конфигурации за криптовалута, извършена на 23 февруари  2018 год. в с.Черни Осъм. Фермата е собственост на българин, който живее във Великобритания и я е ръководил оттам, чрез интернет връзка. Сигнал за кражбата е подаден лично от него след като на 23 февруари  онлайн връзката със сърварите разположени в с.Черни Осъм е прекъсната.

Старши комисар Милен Маринов разказа пред журналисти, че в хода на процесуално-следствените действия продължили около 2 месеца и финализирани на 25 април криминалисти от Троян са установили, че отнетата техника е на територията  на русенска област. Изготвен е план за съвместни действия на двете областни дирекции, който е утвърден от главен комисар Младен Маринов – главен секретар на МВР и са извършени незабавни претърсвания на няколко адреса в Русе и околните населени места.

Открити и иззети в режим на работа са всичките 23 компютърни конфигурации, като привлечени като обвиняеми са 2 лица: 51-годишен мъж от гр.Мартен е задържан с постоянна мярка «домашен арест», а 35-годишен от Русе е с постоянна мярка «задържане под стража».

Ст. комисар Маринов отправи благодарности към ОД МВР-Русе за оказаното съдействието и проявен професионализъм.

Той съобщи още, че всяка от 23 конфигурации е на стойност между 2 000 и 3 500 щатски долара.

 

 

1 коментар

Comments are closed.