alkohol1801131ОДМВР Ловеч

При предварителните проверки са констатирани 5 нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Полицията предприема организационни и превантивни мерки за опазване на обществения ред, противодействието на престъпността и гарантиране на пътната безопасност във връзка с предстоящия студентски празник 8 декември. Полицейските управления на територията на ловешка област уточняват местата и характера на предстоящите празненства по време на студентския празник. Организирани са срещи с органите на местното самоуправление, местната администрация и представители на частни охранителни фирми, с цел координиране на действията по опазването на обществения ред и безопасност на движението. Проведени се срещи с персонала на питейни, увеселителни заведения и хотелски комплекси, разясняват се възможните рискове от престъпни посегателства, акцентира се върху необходимостта от повишаване на бдителността и комуникацията с полицейските структури за своевременно реагиране при инциденти.
Непосредствено преди и по време на празника ще бъде осигурено полицейско присъствие в районите на ресторанти, дискотеки и в курортните комплекси. Планирани са полицейски операции на 6, 7, 8 и 9 декември, като вниманието ще е насочено към контрол на водачи на МПС, употребили алкохол или наркотични и упойващи вещества, неправоспособни и управляващи технически неизправни превозни средства.
В периода от 6 до 9 декември са планирани полицейски операции за проверка за съхранение и продажба на акцизни стоки без бандерол, както и стоки с неясен произход.

В навечерието на 8-и декември служителите на РД ПБЗН-Ловеч са проверили 52 обекта /места за настаняване и увеселителни заведения/, като са връчени 5 разпореждания за отстраняване на констатирани нарушения.

От „Пътна полиция” се обръщат към студентите и припомнят практическите препоръки за предотвратяване на произшествия по време на празненството:

  • Ако празникът ще бъде в населеното място, в което живеете или учите, е по-добре да не шофирате и да оставите автомобила си, за да избегнете евентуални рискове.
  • Ако ще пътувате до мястото на празненството, преценете собствения си опит като шофьор. Не забравяйте, че са възможни снеговалеж, поледици и други зимни изненади. Погрижете се автомобилът да е оборудван с гуми, подходящи за зимни условия, светлините, чистачките и отоплението да са в изправност. Снабдете се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, автоаптечка, светлоотразителна жилетка и триъгълник. Планирайте пътуването така, че да избегнете нощното шофиране.
  • Ако почерпката за празника започне още в автомобила, който вие управлявате, не се изкушавайте дори със съвсем малко количество алкохол, защото и малките концентрации увеличават значително риска от катастрофа.
  • Шумните разговори и високите децибели на музиката при еуфоричното настроение в купето пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора, затова помолете своите приятели да се съобразяват с това.
  • При пътуване заедно в група автомобили не се поддавайте да Ви въвлекат в „състезание”, „гоненица” и рискови изпреварвания. Ако вашият шофьор управлява рисково – превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, не се притеснявайте да му направите забележка, за да промени начина на шофиране. В крайна сметка той застрашава директно и вашия живот.
  • По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Отчитайте факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не сте свикнали, е рисково.
  • След празничната нощ е важно водачът да е добре отпочинал и освежен напълно. По-добре е от вечерта да определите кой ще ви вози по обратния маршрут. Той не трябва да се увлича в наздравиците в празничната нощ, за да е бодър на следващия ден. Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Управлявайте автомобила с намалена скорост, на по-голяма дистанция и не предприемайте рискови изпреварвания. При настъпване на опасна сънливост не се колебайте и спрете за почивка край пътя. Една кратка почивка ще ви се отрази положително.
  • Ако попаднете в ситуация да няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис и не потегляйте, макар че не ви се иска да закъснявате.

При необходимост сигнализирайте на телефон 112.