mostmaping805131Мапинг прожекция и концерт на рок група «Диана Експрес» забавленията за жители и гости

Високотехнологично триизмерно шоу ще „съживи” Покрития мост на Ловеч на 10 и 11 май, когато градът отбелязва своя празник. Тържествата за Деня на Ловеч се провеждат под знака на проекта „Балканските мостове говорят” на ЮНЕСКО, а домакин на събитието е кметът Минчо Казанджиев.

3D анимацията, обединяваща сюжети с визия и музика, благодарение на която мостът буквално ще оживее, е една от главните атракции на празника и ще може да се види в двете поредни вечери (от моста пред общината и от терасата на реката до водната сцена). След края на събитието технологията ще остане като подарък за общината.

Специални гости на тържествата ще бъдат директорът „Страни членки и международни организации“ в ЮНЕСКО Жак Рау и завеждащият департамент „Култура“ във Венеция Антони Краузе. Това е първото посещение в Ловеч на ръководители на организацията от създаването й преди 68 години.

Празникът ще бъде официално открит на 10 май от 21 ч. от кмета Казанджиев в центъра на града. Виртуален поздрав от видеостена ще отправи генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Веднага след това започва концертът на рок група „Диана Експрес“ – на площад „Екзарх Йосиф I“. След края му е първият мапинг на Покрития мост. В 23 ч. ще има пищна заря в чест на Деня на Ловеч.

Тържественият концерт „Мостът на Ловеч говори” започва от 20 ч. на 11 май, когато на сцената на площад „Тодор Кирков” ще излязат танцовият състав „Чудесия” от Пазарджик, танцовият състав за балкански фолклор от Университета „Башчешехир“ в Турция и общинският фолклорен ансамбъл „Ловеч”. Веднага след приключване на концерта е втората прожекция на 3D анимацията.

В рамките на събитието в Ловеч са предвидени и две кръгли маси. Първата – „Новите сценични изкуства в Югоизточна Европа – състояние и обмяна“, започва в 9.30 ч. на 10 май. Модератор е Калина Вагенщайн, културолог, ръководител на Арт офис – София, дългогодишен партньор на ловешкия фестивал „Младите в театъра“. Участници в Кръглата маса са Бесник Мустафаи от Албания, писател, бивш министър на външните работи, бивш посланик във Франция и Юнеско, Йордан Плевнеш от Македония, писател и драматург, съветник по културните въпроси на президента, бивш посланик във Франция и Испания, ректор на университета ЕСРА, Серкан Юстюнер от Турция, директор на театъра към университета „Башчешехир“, Драган Милинкович от Сърбия, професор по филмознание и културознанение, директор на филмовия фестивал „Виж в Париж“, Бранислав Мичунович от Черна Гора, министър на културата. В Кръглата маса ще участват още двамата представители на ЮНЕСКО.

В Драматичния театър в 12.30 ч. същия ден ще бъде открита фотоизложбата „Какво ни нашепва водата“ на български и турски арт фотографи.

Преди обед на 10 май започват театралните представления по проекта. На сцената на театъра най-напред ще видим детски спектакъл от Сърбия (11 ч.), от 12 ч. е моноспектакълът от Ловеч – „Завръщане“ по Дамян Дамянов с участието на Ленко Гурков, от 16 ч. е моноспектакълът от Албания, от 17 ч. – от Македония – „Революция или неволюция“ по творби на Йордан Плевнеш, от 18 ч. – втори моноспектакъл от България – „Черен Петър“, вечерта завършва с моноспектакъл от Турция – „В затвора“ по Назъм Хикмет (19 ч.).

Навръх Деня на Ловеч – 11 май, в 9.30 ч. започва втората Кръгла маса по проекта – „Общинските програми за творчество и културни иновации“. Модератор ще е зам.-кметът на София по културата и образованието Тодор Чобанов. Ще присъстват кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, зам.-кметът на Одрин, Турция – д-р Ергугрул Танръкулу, представителят на кмета на Берат, Албания – Етлева Дима, кметът на Струга, Македония – Зиадин Села, кметът на Цетине, Черна Гора – Александър Богданович, писателката и председател на Съюза на жените в Албания и бивш депутат Диана Чули, както и Жан Рау и Антони Краузе.

Проектът „Балканските мостове говорят” е част от регионалната инициатива за Югоизточна Европа, лансирана от Ирина Бокова – „Културата – мост за развитие“. Той представя културата на 11 града от Балканите, известни със своите мостове. Целта е чрез изкуството да се постави началото на нов мост между хората от полуострова.

„Балканските мостове говорят“ е замислен като тригодишен проект с идеята, че там, където политиката не успява, може да помогне изкуството.

Бератският мост (Албания), Покритият мост в Ловеч, Старият мост в Мостар и мостът във Вишеград на Дрина (Босна и Херцоговина), „Стагира” край Солун (Гърция), мостът на река Митровица (Косово), мостът в Струга (Македония), мостът на Търгу Жиу – градът на Бранкузи ( Румъния), мостът на Нови Сад (Сърбия), Одринският мост на Марица (Турция), „Масленица” (Хърватска) и мостът на река Черноевица (Черна гора) – това са мостовете, които ще оживеят през следващите години.

Около тях ще се случат атрактивни спектакли с участието на балкански творци и изпълнители в музиката, театъра, танца, литературата, изобразителното изкуство и пластиката, фолклора. Мостовете ще извадят от паметта си неизвестни истории и случки, ще обогатят с факти, събития и притчи митологията на тези изстрадали, но превърнали се още от древни времена в люлка на поне четири цивилизации земи.

Успоредно със спектаклите около мостовете всеки от градовете – участници в проекта, ще е домакин на две съпътстващи културни прояви. Първото събитие бе през ноември м. г. в Турция, сега е у нас, през септември т. г. ще се проведе в Албания – в Берат, следват Черна Гора, Македония, Гърция, Хърватско, Босна и Херцеговина, Косово, Румъния. Във всеки град акцентът се поставя върху различен вид култура, в Ловеч е върху театъра като развито изкуство.

Важна част от „Балканските мостове говорят” ще бъде заснемането на 55-минутен документален филм за най-интересните и стойностни изяви в проекта, за срещите с нестандартни хора и артефакти и изобщо за цялостния дух и смисъл на събитието. Ще се издадат (на девет балкански езика и на английски) и луксозен, цветно илюстриран сборник с есета на големи балкански писатели, посветени на мостовете, и друг с непознати притчи и истории, свързани с построяването им.

Така културните прояви в десетте държави и големите чествания, свързани с посочените мостове, ще се превърнат във впечатляваща общобалканска артистична демонстрация. Нейният финал ще бъде заключителната среща – спектакъл в сградата на ЮНЕСКО в Париж, където ще бъде излъчен заснетият филм и открита изложбата „Балканските мостове говорят”.

Проектът се изпълнява от международната фондация „Балканика“, която всяка година раздава Балканския Нобел за литература. Ръководител на проекта е нейният председател Николай Стоянов.

Честванията за Деня на Ловеч започнаха още днес с изложбата на фотоклуб „Ловеч“ – „Ловеч – днес и вчера“. Днес стартира и детското състезание „Бързи, смели, сръчни“. Тази вечер в изложбената зала „Покрит мост“ ще бъде открита изложбата на Регионалния исторически музей „Ръкописи, икони и старопечатни книги“ (17.30 ч.). Утре в 14 ч. започва спартакиадата „Пламъчета сини“, а в 17.30 ч. ще бъде открит Пролетният салон на изкуствата „Послания“ 2013. Тогава ще бъдат наградени и победителите в конкурса за детска рисунка „Съветите на „Алианц“ за безопасност на пътя“.

6 коментара

  1. Невероятно шоу…Струваше си чакането.

  2. Беше хубаво,макар и кратичко.Но,първоначално беше обявено,че ще е шоуто и след това концертът.Половината град чинно чакаше покрай реката 3 часа.Имаше толкова деца…А студът,покрай Осъм и "Моста за никъде", беше пронизващ!

    1. Има ли къде да се види на видео, качено ли е в Ю туб?

  3. Желая да го видя.Дали и в други дни ще може!

  4. На фона в комплексите,звездни ями и ровове това ни впечетлява,нали другари.

Comments are closed.