DSC_0169Общинските съветници от групите на ПП БСП и ПП ГЕРБ в Общински съвет – Ловеч предлагат удостояване на Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил със званието „Почетен гражданин на Ловеч”
ОБЩИНА ЛОВЕЧ ОБЯВЯВА ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА
ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА УДОСТОЯВАНЕ НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ СЪС ЗВАНИЕТО „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ЛОВЕЧ”

    Община Ловеч отправя покана за участие в публично обсъждане на:

1. Предложение за удостояване на Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил със званието „Почетен гражданин на Ловеч”.

       Обсъждането ще се проведе на 19.03.2015 г. /четвъртък/ от 17:30 ч. в Заседателната зала на Община Ловеч.

    Мотивите за предложението и кратка биографична справка за Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил са публикувани на интернет страницата на общината www.lovech.bg и са на разположение в Центъра за услуги и информация на гражданите в сградата на Община Ловеч.

       Мнения, предложения и препоръки, свързани с предложението за удостояване на Негово Високо Преосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил със званието „Почетен гражданин на Ловеч”, може да направите в срок до 19.03.2015 г. на електронен адрес: obshtina@lovech.bg

       За допълнителна информация, справки и въпроси – тел.: 068/ 688 291

ДО

Г-Н ТИХОЛ ТИХОЛОВ

                  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

                   ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ЛОВЕЧ

 

 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

 От общинските съветници от групите на ПП БСП и ПП ГЕРБ в Общински съвет – Ловеч

      ОТНОСНО: Удостояване на Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил със званието „Почетен гражданин на Ловеч”

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Ловчанският митрополит Гавриил е роден на 16.07.1950 г. в гр. София. От 1959 г. до 1966 г. живее със семейството си в Чехословакия, където завършва и основното си образование.

Дипломира се като строителен инженер във ВИАС през 1977 г., но още като студент заживява в Клисурския манастир. Подстриган е за монах през декември 1979 г., а следващата година става йеромонах.

През 1984 г. завършва Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. През 1986 г. става архимандрит и получава назначение за представител на Българската православна църква в Москва. От 1991 г. е протосингел на Софийска света митрополия, а от 1998 г., когато е ръкоположен за епископ, е назначен за викарий на Софийския митрополит.

За Ловчански митрополит е избран на 21.01.2001 г. и утвърден на 28.01.2001 г.

Като митрополит на Ловчанска епархия се изявява като благочестив и обществено ангажиран духовник. Гради служението си върху основите на Евангелието и своето родолюбие и себеотдаденост. Управлява епархията мъдро, с търпение и любов към клира и миряните. Под неговото духовно ръководство Ловчанската архиерейска катедра се въздига и утвърждава в духа на завещаното от своите предци – Иларион Ловчански, Екзарх Йосиф I и Негово Светейшество Патриарх Максим.

С идването си в гр. Ловеч Негово Високопреосвещенство Митрополит Гавриил поема инициатива за много новоначинания.

През 2001 г. Ловчанска Света Митрополия закупува парцел, общинска собственост, в центъра на гр. Ловеч, за да се построи на него катедрален храм. На 19.06.2004 г. е учреден инициативен комитет за построяването на новия катедрален храм, в чийто състав влизат управници и общественици от града. На 11 май 2005 г., в деня на Св. Св. Кирил и Методий, в присъствието на премиера на България Симеон Сакскобургготски, Ловчанският митрополит прави първата копка на новия катедрален храм, който ще носи името на светите братя. Митрополит Гавриил продава наследствен апартамент в гр. София, като сумата от продажбата – 50 000 лева, внася като едно от първите дарения в специално откритата банкова сметка за новостроящия се храм в Ловеч.

На 28.11.2005 г. Митрополит Гавриил полага основния камък на храма. Прави огромни усилия за събиране на дарителски средства за строежа, който вече е завършен напълно отвън. На 25.10.2014 г. Митрополит Гавриил заедно с други митрополити и епископи от България, Русия и Украйна освещава приземния етаж на новостроящата се катедрала, в който има изграден храм, посветен на Въведение Богородично. След тази дата приземният храм е отворен ежедневно за богомолци. Това дава повод там на 21.11.2014 г. да се проведе тържеството, посветено на Деня на християнското семейство, а на 6.01.2015 г. за първи път се извършва открит Велик водосвет и освещаване на знамената на Българската армия и войнство.

Сега усилията си Митрополит Гавриил съсредоточава по довършителните работи на основния етаж от храма.

Благодарение на голямата си духовност и благочестие Митрополит Гавриил привлича много спомоществуватели за построяването на храма, който с всеки изминал ден се радва на все повече и повече посетители и миряни.

Със съдействието и благословията на Митрополита почти всички храмове в града и селата на Община Ловеч в различна степен са обновени и ремонтирани, а в ж. к. „Младост“ в гр. Ловеч е изграден нов храм, носещ името на Свети пророк Илия.

Негова е идеята и за изграждане на паметника на Екзарх Йосиф I пред сградата на Община Ловеч, както и ремонта на Паметника на загиналите ловчалии в двора на храм „Света Троица“.

С възкачването си на митрополитската катедра Негово Високопреосвещенство носи идеята за създаване на детски църковен хор.

През 2002 г. хорът е сформиран към Ловчанска Света Митрополия, а Митрополитът дава името му – „Архангелский глас“. През изминалите 13 години от основаването си в хора са обучени над 100 деца.

От 2003 г. с помощта и с благословението на Митрополит Гавриил в Ловеч започва да се преподава на ученици свободно избираемия предмет „Религия“, първоначално в ОУ „Васил Левски”, а по-късно и в други училища. Към 2013 г. общият брой на учениците, изучаващи религия в училищата, е 146. Възстановено е и Неделното училище към Митрополията, където се обучават 20 деца.

През 2007 г. по негова инициатива в Ловеч е проведен курс за преквалификация на 30 начални учители за придобиване на право да преподават учебния предмет „Религия“, част от които веднага се заемат с упражняване на тази дейност. Ежегодно около 10-11 групи в различна форма на преподаване изучават Православие в ловешките училища.

Също по инициатива на Митрополит Гавриил ежегодно в Ловеч се провеждат Дни на православното кино – събитие, което се случва всяка година от втората до петата седмица на Великия пост. През 2015 г. културно-образователната инициатива ще се проведе за 8-и пореден път.

По инициативата на Ловчанския Митрополит Гавриил в Община Ловеч през 2013 г. е приета Програма за популяризирането на Православието в община Ловеч за периода 2013 – 2015 г., а на 20.11.2013 г. в изпълнение на Програмата Община Ловеч съвместно с Ловчанска Митрополия, Областна администрация и Регионалния инспекторат по образованието организира Кръгла маса под наслов: „Семейството, образованието и християнските ценности в нашия живот”. В резултат на Програмата е създаден и Детски православен театър към Общински детски комплекс – Ловеч.

В периода 2006-2009 г. ежегодно Ловчанска света митрополия получава хуманитарни помощи (хранителни продукти и дрехи) от Република Гърция, които раздава на нуждаещите се от града. Това е лична заслуга на Митрополит Гавриил поради авторитета на неговото име в Гръцката православна църква.

От 2006 г. до сега без прекъсване Ловчанска Митрополия организира безвъзмездното даване на топъл обяд, като митрополията сама набира чрез дарителство хранителните продукти, а готвачите са доброволци. Ежедневно благотворителната кухня осигурява храна на 20 души.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският Митрополит Гавриил е удостоен със следните награди и отличия:

  • Орден „Свети Иван Рилски“ на Светия Синод на Българската православна църква – по случай 10-годишнината от епископската му хиротония;

 

  • Почетен медал на Община Ловеч за издигане духовното равнище на Ловчанска епархия;

 

  • Награда и грамота „За значим принос към църковно-обществения живот на Софийска област за 2010 г.” – връчена му от Областния управител на Софийска област;

 

  • Орден на Българската православна църква „Св. Климент Охридски” – І степен – по случай неговата 60-годишнина;

 

  • Почетен гражданин на Община Етрополе – за изключителни заслуги към града и общината в съхраняването и развитието на духовните ценности и духовния възход на Община Етрополе;

 

  • Почетен член на Българската камара на инженерите в инвестиционното проектиране;

 

  • Почетен знак „За вярност към славянството“ – връчен от кмета на град Лотошино, Московска област, по повод 135-годишнината от Освобождението на Ловеч.

 

Негово Високопреосвещенство Ловчанският Митрополит Гавриил е член на Светия Синод на Българската православна църква. От 2007 г. е Ръководител на Работната група по въпросите на религиозното образование при Светия Синод. От 2009 г. насам той оглавява Върховния църковен съвет при Светия Синод. През 2011 г. започва да ръководи и Културно-просветния отдел при Светия Синод на Българска православна църква-Българска патриаршия.

На Патриаршеския избирателен събор, проведен на 24.02.2013 г., Ловчанският Митрополит Гаврил е един от тримата претенденти за нов български патриарх, избрани от Светия Синод, като достига до втория последен тур с Русенския Митрополит Неофит.

С участието си във всички официални мероприятия в град Ловеч, чрез водосвети, молебени, проповеди и слова Ловчанският Митрополит Гавриил съдейства и подпомага духовното просвещаване на ловчалии и гости на града.

Чрез своите редовни богослужби Митрополит Гавриил измолва от Бога Вседържителя помощ и закрила за града и жителите му.

Всичко това ни дава основание да направим предложение за удостояване на Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил със званието „Почетен гражданин на Ловеч”.

На основание чл. 21, ал. 1, т. 22 от ЗМСМА, чл. 49, чл. 50, т. 3, и чл. 54 т. 1 от Наредба за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на Община Ловеч предлагаме Общинския съвет да

 

Р Е Ш И:

 

  1. Удостоява Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил с почетното звание „Почетен гражданин на Ловеч” за приноса му към духовното и културното развитие на града и региона и във връзка с неговата 65-годишнина.
  1. Официалното публично обявяване, вписването в Книгата на почетните граждани на град Ловеч и връчване на удостоверението на Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил да стане на тържествена церемония по случай 11 май – Ден на град Ловеч, съгласно чл. 51 от Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на Община Ловеч.

 

           Препис от решението да се изпрати на Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил – удостоен със званието „Почетен гражданин на Ловеч”, и на Кмета на Община Ловеч за сведение и изпълнение.

 

ПРИЛОЖЕНИЯ:

  1. Мотиви за предложението;
  2. Биография на Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил;
  3. Свидетелство за съдимост;
  4. Протокол от обществено обсъждане.

 

 

Подписи: