sdslogo2012Напоследък забелязваме опит за рязко ескалиране на напрежението между Реформаторския блок и ПП ГЕРБ в Ловешка област. Конфликтът се преекспонира от определени медии чрез прибързани жълти новини и манипулативни внушения.

Като партия намесена в събитията се чувстваме задължени да изясним своята роля и позиция.

Напрежение в известна степен съществува като естествен резултат от нарушеното взаимодействие в местния Общински съвет, където Реформаторския блок е представен единствено от Съюза на демократичните сили.

Спазваното повече от три години политическо споразумение между СДС и ПП ГЕРБ претърпя критични моменти на някои от последните заседания на Общински съвет, когато определени съветници от ГЕРБ, изненадващо подкрепиха интереси, свързани с БСП И ДПС.

Последва бърза и уместна реакция на общинското ръководство на партията, с което бяха поднесени извинения за некоректното поведение на съветниците.

Споделяме, че напрежение се генерира и по линия на лошата комуникация между управляващите партии на ниво област Ловеч.

Не бе създаден механизъм за оперативно взаимодействие на местно ниво, а се пристъпи към изчакване на инструкции и предлагане на готови решения „отгоре“. Това ограничи чувствително възможностите за общи политически позиции и осъществяване на своевременни структурни и кадрови промени, очаквани от местната общност.

Независимо от слабостите в съвместната ни работа, СДС винаги е стоял зад вярата в разумния диалог и широката гласност за проблемите и тяхното решаване. Затова посрещаме с недоумение разпратената до медиите декларация на Реформаторския блок.

Съюзът на демократичните сили не е подписвал текста на декларацията и изразява остро възражението си срещу практиката мненията на лидерите на част от партиите в Реформаторския блок да бъде приписвана като общо становище на блока.

Считаме за погрешно и деструктивно, както размахването на декларации в Народното събрание, така и тяхното публикуване в местния печат от името на всички формации в блока.

Признаваме и разбираме правото на всяка политическа сила да изрази публично своите позиции стига да не преминава добрия тон и да не злепоставя партньорите от коалиция Реформаторски блок.

В заключение заявяваме пред местната общественост, че сме предприели стъпки за изясняване на позициите и не съществува криза в политическите отношение между всички субекти в десния сектор на ловешката политика.

1 коментар

  1. В такива случаи най-добре е да се посочват конкретните медии, а не да се загатва за тях. Нека се знае на кого могат да вярват хората, аз се сещам за коя медия става дума .

Comments are closed.