obs3105131Повод за настоящата позиция е непрозрачният и задкулисен начин, по който Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев се опитва да прокара в Общински съвет решение за стартиране на процедура за приватизация на сградата на Стоматологията.

Категорично се обявяваме в подкрепа на гражданския интерес, който се засилва от факта, че без да е разгледано инвестиционното намерение за приватизация на сградата на Стоматологията от КПСК, без да е взето решение за стартиране на процедурата, без да има санкция на Общински съвет за възлагане по реда на чл.5 ал.2 от ЗПСК на комисията да възложи на трети лица извършването на експертни дейности, свързани с подготовката за приватизация по ред, определен от МС, Кметът на община Ловеч е възложил на 2 пъти изготвяне на оценка и правен анализ, които в тези случаи нямат правно основание за разглеждане от комисията. Същевременно тава представлява и неправомерно разходен публичен ресурс от първостепенния разпоредител с бюджет.

Предложението за приватизация на сградата на Стоматологията е разгледано от ОФПИСК съгласно ПОУОФПИСК, като не е взето решение за стартиране на процедурата. Разглеждането му по-нататък следва да бъде довършено от Фонда, а не от специално създадената за целта комисия за ПСК.

Категорично не приемаме непрозрачния начин на работа на комисията:

– без публично оповестена покана за деня, часа, мястото на заседание и проекта на дневен ред;

– без да са публикувани внесените материали на официалната страница на община Ловеч при ясно заявен интерес от гражданите, видно от внесената в Общински съвет подписка с над 1000 подписа.

Заявяваме, че задкулисието и информационното затъмнение по въпроса се дължат както на Кмета на общината, така и на Председателя на Общински съвет, който следва да изиска материалите, в т.ч. инвестиционното намерение в електронен вид и да разпореди както публикуването им, така и да осигури достъпа на заинтересованите лица до тях.

 

Считаме, че проведените действия по приватизация сградата на стоматологията са грубо погазване на закона.

 

Нещо повече – те са в противоречие с положената от Кмета и общинските съветници клетва:

“Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от Ловешка община и да работя за тяхното благоденствие.”

 

Настояваме решението на Общински съвет Ловеч и всички процедури, довели до това решение, да отговарят на изискванията на закона, за да не се допусне обществено недоволство и съответно съдебни дела.

Заявяваме, че е недопустимо да се ограничава със забрана достъпа на гражданите до заседание на комисия!

Ние, гражданите – членове на Общинско ръководство на ПП ГЕРБ и общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Общински съвет Ловеч се обявяваме за прозрачни и законосъобразни процедури по внесеното предложение за приватизация на стоматологията в интерес на жителите на Ловеч и региона.

Общинско ръководство на ПП ГЕРБ

Група общински съветници от ПП ГЕРБ в Общински съвет Ловеч

11 коментара

  1. Малко извън темата – когато човек и машина се слеят в едно и човекът успее да стигне максимума на своите и на Миг 29 възможности, се получава неповторимо преживяване за десетки хиляди зрители.
    Ген. Румен Радев и Миг 29 – едно страхотно въздушно шоу в съботния ден.

    http://novinite.bg/articles/80171/Ogromen-interes-belyaza-grandioznoto-avioshou-na-VVS

    1. за мен е чест лично да познавам генерала. Изключителен мъж!

  2. debelaka, съгласно чл. 6. ал.5 от ЗПСК – Решенията на органите за приватизация се мотивират. Комисията по приватизация и следприватизационен контрол в община Ловеч е създадена с решение на общински съвет като орган за приватизация и следва да спазва и изпълнява разпоредбите на ЗПСК.
    В решението (становище) на комисията с Изх.№ 3700-028 от 09.10.2014 година – справка тук:

    http://www.lovech.bg/wps/wcm/connect/3d36308045c7bdd293d1d78a00f100d1/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F.pdf?MOD=AJPERES

    Липсват МОТИВИ съгласно императивната разпоредба на чл. 6. ал.5 от ЗПСК с което Комисията е нарушила закона.

    За приемане на решение за приватизация без задължителните МОТИВИ е отговорен председателя на комисията, който е предложил на гласуване решение без мотиви!

    В горната Позиция няма и дума за търсене на отговорност на председателя на комисията, който е член на ПП”ГЕРБ” от което може да си направим извода, че общинското ръководство на ПП”ГЕРБ” прикрива задкулисно основния виновник за това решение на комисията. Защото кмета може да си предлага, каквито и да е предложение, но председателя на комисията е този, който ръководи заседанието на комисията и носи отговорност за спазването и прилагането на закона – в случая той нарушава закона и неговата отговорност и вина не може да се споделя от никой друг.

    1. Аха, този закъснял плонж зад трамвая е с цел да се замаже гаф на г-жа Митева.
      При условие, че са имали инфо от първа ръка за заседанието, реагират след като видяха накъде духа вятъра. Типично.

    2. Точно така debelaka, не можеш да надскочиш себе си, но винаги можеш да се опиташ да пораснеш… но рано или късно човек достига границата на своята компетентност във всяка една сфера от живота. От там нататък няма накъде повече! Така, че опитвайки се да надскочите себе си, гледайте да правете това, което Ви доставя удоволствие и го правите с огромно желание и кеф. Само тогава са ви гарантирани успехи. Човек не трябва да се стреми да надскача себе си, а да достигне колкото си може по-близо до границите на своите възможности. Това е напълно достатъчно за един щастлив живот.

    3. Точно ,както очаквах,днес 13.10.2014 г.в здравната комисия на Общинския съвет-Ловеч прделожението за продажба на Стоматологията ,съпроводено от положителното становище на комисията по Приватизация “за” продажбата ,получи ОТРИЦАТЕЛЕН вот (петима “против” и двама”въздържали се”,което си е пак дипломатичното “против”)

  3. “Заявяваме, че задкулисието…”

    Хм, доста странна терминология за един официален документ. И точно от представителите на човека, почти четири години толерирал като министър-председател КТБ и Пеевски, Цветан Цветанов с всичките му подслушвания и безобразия, особено в съдебната система, “Ало, Ваньо” и т.н.
    Бъдете по-тактични, за да повярваме, че сте искрени.

    До анонимните по-горе – не са виновни стоматолозите, че собственикът на сградата – ОБЩИНА ЛОВЕЧ, не се грижи добре за нея. Не те са хората, които трябва да я ремонтират.
    Доколкото разбрахме, и в момента функционира частната кардиоклиника в града – ул. Д-р Съйко Съев 27, ет.4, така че в никакъв Плевен не е необходимо да се ходи, за да се ползват услугите й. Кого и защо, анонимни тролове, ЛЪЖЕТЕ по този повод в сайта? И защо трябва да се мести?

  4. Какви съветници от ГЕРБ, какви пет лева. Борбата за тази сграда е между два ловешки икономически клана. Единият може да извади парите сега, на другия му трябва време. Шефката на ГЕРБ е зад единия.
    Иначе, като ловчалии, бъдете честни. Харесва ли ви оплаканата стоматология в това състояние?

  5. Съмнително е това – всички съветници на ГЕРБ в единомислие?! Не вярвам!!!

  6. Никой не спазва законите в тази държава и това е трагедията ни.Ясно е, че кметът и неговите хора се плашат от обсъждането на този въпрос. Ако погледнем обаче зъболекарите и техните помощници зъботехниците също са далеч от спазването на законите. Те дерат безмилостно пациентите, прибират европейски доходи без да издават каквито и да са документи , не плащат данъци, а в случая искат да плащат и символични наеми.
    Може ли някой да обясни защо в нашата действителност например един наемодател, който взема на месец по 150 лева трябва да попълва данъчни декларации и да плаща данъци, а един зъболекар с доход стотици хиляди на година плаща само символичен патентен данък?

  7. Не размивайте отговорността си.Не хвърляйте умрялата котка в чужд двор.Я си питайте ГЕРБОВАТА председателка на комисията и на бившия вече Общински фонд за приватизация кога и кого от общинския съвет е уведомила за насрочените заседания на комисията си,защо още за заседанието на комисията не е изискала инвестиционното намерение,което би трябвало да бъде обект на обсъждане от комисията,а не само да се спомене в протокола от заседанието,че има такова намерение.Да,процедурата ,започнала по отменения Правилник на фонда се довършва по него.Но преди да коментирате кой и кога възлага оценки и анализи,вземет та го прочетете го този Правилник.

Comments are closed.